kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Viviane Sassen

Nederlandse fotografe, geboren in 1972 te Amsterdam waar ze woont en werkt.

Viviane Sassen is één van Nederlands succesvolste fotografes van dit moment. Ze won de Prix de Rome fotografie 2007, publiceert regelmatig in toonaangevende (mode)magazines als i-D, Kutt, Vogue, Another Man, Purple, Selfservice, Frame, RE-magazine en Dazed & Confused en schoot de spraakmakende campagnes van modelabel Miu Miu (Prada) en So (Alexander van Slobbe).

Viviane Sassen ensceneert alledaagse situaties waarin wel plaats moet zijn voor het toeval; het onvoorziene moment. In haar werk wordt door middel van camouflage en choreografische composities het lichaam als verlengstuk en gereedschap van de wil van de fotograaf tentoongesteld. Ondanks de uiteenlopendheid van haar opdrachtgevers en haar vrije werk, bestaan er veel duidelijke raakvlakken tussen die twee.

Haar modefotografie is onconventioneel, de kleding zelf lijkt vaak een bijrol te spelen. Het zijn vooral de sfeer en de vervreemding in het beeld, die de beelden een dosis mysterie of 'coolness' meegeven. Vaak staat het lichaam centraal. Verwrongen in onmogelijke, acrobatische posities of zo gefotografeerd dat het misvormd lijkt. Ledematen ontbreken of zijn verdubbeld. Opvallend is de formele, grafische kwaliteit van haar werk. Lijnen, vormen, structuren en kleuren worden op een geraffineerde manier samengebracht. En juist die eigenheid die ze telkens weer in haar werk weet te vinden, maakt haar tot een modefotografe met een onorthodoxe kijk op mode. De hypergestileerde stijl van fotograferen van Viviane Sassen is verrassend, vernieuwend en opgepikt door diverse internationale mode- en kunstbladen.

Haar vrije werk bestaat de laatste jaren uit foto's die gemaakt zijn tijdens haar reizen in Afrika. Ze verzet zich tegen het eendimensionale beeld dat westerlingen van Afrika hebben. En zij kan het weten; als kind woonde ze in Kenia. Ze fotografeert Afrikanen op eenzelfde, geposeerde manier als modellen tijdens een modereportage. Gezichten en delen van het lichaam zijn in schaduw gehuld, van de kijker afgewend of alleen het onderlichaam is weergegeven. Identificatie met de gefotografeerde wordt zo bemoeilijkt. De (on)mogelijkheid van representatie en de rol die fotografie daarin speelt, vormt een terugkerend thema haar boeiende oeuvre.

Biografie
Viviane Sassen is geboren te Amsterdam in 1972.

Ze heeft mode, fotografie en kunst gestudeerd aan respectievelijk de kunstacademie in Arnhem, Utrecht en weer in Arnhem:
. Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, afdeling modevormgeving, Arnhem (1990-1992)
. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling fotografie, Utrecht (1992-1996)
. Tweede fase opleiding Ateliers Arnhem, afdeling autonome kunst, Arnhem (1996-1997)

Haar vrije werk maakt ze voornamelijk in Afrika, waar ze als kind heeft gewoond. Ze is altijd gefascineerd gebleven door het continent en bestudeert middels haar werk de (on)mogelijkheid van identificatie met de mensen die er leven.

Ze wordt gerepresenteerd door Motive Galery en heeft o.a. in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem geëxposeerd.

Subsidies, prijzen en stipendia:
1997 Documentary Series, Fonds BKVB
1998 Startstipendium Fonds BKVB
1999 Startstipendium Fonds BKVB
Prix de Rome 2007 Beeldende Kunst

2001 Vivian Sassen heeft op Fotofestival Naarden haar tentoongestelde werk uit de lijsten gesneden. Ze vond de kwaliteit van de op groot formaat in de buitenlucht tentoongestelde foto's beneden de maat. De festivalorganisatoren deden aangifte van verduistering van de fotoprints en schatten de schade op 24.000 gulden. (29 mei)

2006 - Motive Gallery
In de tentoonstelling 'Die son sien alles' zijn foto's te zien die Viviane Sassen in de townships in Zuid Afrika heeft gemaakt. Ze maken deel uit van een omvangrijker project van Sassen, over jeugdcultuur in Afrika.
In 2001 maakte Sassen een portret van een jonge Afrikaanse vrouw; 'Kathleen'. Met behulp van een uitgeknipte vorm valt een schaduw precies over het gezicht en de halslijn van de vrouw. Het vervreemdende effect van deze ingreep op de foto, komt overeen met eerder werk van Sassen, waarbij ze de huid van de geportretteerde mensen inkleurde met een zwarte edding-pen. De identiteit valt weg. De aandacht gaat veeleer naar een samenspel van kleuren en vormen.
Ook in de serie portretten die Viviane Sassen in de townships heeft gemaakt, is schaduw bijna als een extra 'grafische' laag aanwezig. Sassen laat zien hoe jonge Zuid Afrikanen zich de Westerse cultuur toe-eigenen. Westerse kleding, muziek en reclame worden geadopteerd en eigenhandig gecustomized, vertaald naar een eigen stijl. Met minimale middelen geven ze hun leven vorm en zijn ze cool en trendy.
Op de locale markten in Zuid Afrika worden overschotten van Westerse reclameposters verkocht. De inwoners van de townships gebruiken deze niet alleen om gaten en scheuren te verbergen, maar vooral ook om hun interieur en daarmee het dagelijks leven op te fleuren. Sassen is verrast door de poster-interieurs; de manier waarop de fotomodellen op de posters deel uit maken van de huizen en levens van de mensen in de townships en het pijnlijke contrast dat ze laten zien. 'Voor deze mensen vertegenwoordigt de Westerse wereld - de vele dingen die wij als vanzelfsprekend vinden - een droom, een verlangen dat waarschijnlijk niet vervuld zal worden.' Toch laten de foto's die Sassen van deze interieurs maakte, niet alleen de trieste kant van het leven in de townships zien. De interieurs tonen een manier van uitdrukken die afwijkt van de Westerse norm; fris, spontaan en energierijk. Een sfeer van hoop en trots.

2007 Eerste museale solo-tentoonstelling in Museum Jan Cunen - 'As the Crow Flies'
Een selectie van vrij en in opdracht gemaakt werk voor o.a. modelabels SO by Alexander van Slobbe, Diesel en Spijkers & Spijkers, maar ook voor Nike, De Bijenkorf en Albert Heijn. Je kunt de expositie 'As the Crow Flies' van Viviane Sassen bekijken van 3 juni t/m 27 augustus op dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 16.30 uur in Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, in Oss. De toegang is gratis.

2007 Prix de Rome
De Amsterdamse fotografe Viviane Sassen heeft dit jaar de Prix de Rome beeldende kunst gewonnen. Minister Ronald Plasterk van Cultuur overhandigde haar de prijs, die bestaat uit een bedrag van 45.000 euro, dinsdagmiddag in Den Haag. Sassen krijgt de prestigieuze prijs voor de serie foto's die ze maakte van mensen in Ghana. Volgens de jury slaagt ze erin ,,dicht bij hen te komen en tegelijkertijd distantie te bewaren''. ,,Ze creëert op deze manier een nieuw soort fotografie, juist op het moment dat fotografie haar grenzen lijkt te bereiken.'' De tweede prijs (20.000 euro) ging naar Sung Hwan Kim, in Korea geboren en nu wonend in Amsterdam. Kim maakt films en video's. De twee basisprijzen van elk 10.000 euro) zijn voor de Engelse tekenaarster Claire Harvey en voor Maartje Korstanje, die ruimtelijk werk van onder meer karton en piepschuim maakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.