kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vojta Dukat

Vojta Dukát

Vojta Dukát (1947) heeft als fotograaf en filmmaker een oeuvre ontwikkeld dat volkomen op zichzelf staat en geen spoor van modieusheid vertoont. Dat heeft te maken met de onderwerpen die hij kiest: het dagelijkse leven op lokaties waar de westerse manier van leven nog niet is doorgedrongen, een dorpje in Portugal, Oekraïne of in zijn geboorteland Tsjechoslowakije. Zijn foto's en films zijn dan ook meestal zwart-wit en ademen een intieme en romantische sfeer.

Vojta Dukát werd geboren in Brno, Moravië, maar woont al sinds eind jaren zestig in Nederland. Na zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en Filmacademie in Amsterdam ging hij reizen en koos de vrijheid boven de deadline en discipline van de fotografen-praktijk. Dukát is niet geïnteresseerd in politiek beladen of sensationele beelden, maar observeert liever de dagelijkse handelingen van gewone mensen in hun eigen omgeving. 'Ik honoreer in hoge mate de visuele aspecten van het leven'.

Dit was ook wat Eva Gerlach in zijn werk aantrok. Samen maakten zij de publicatie 'Alles is werkelijk hier' (Arbeiderspers) waarin de gedichten van Eva Gerlach en de foto's van Vojta Dukát als op zichzelf staand maar toch in onderling verband, één geheel vormen.

In 1997 ontving Dukát de Capi-Lux Alblas Prijs, 'die wordt toegekend aan een Nederlandse of in Nederland werkzame fotograaf of andere beeldmaker, die op het brede gebied van de fotografie of van de elektronische beeldregistratie blijk heeft gegeven van een eigenzinnige visie op het medium zelf of op de maatschappelijke betekenis van het medium en wiens visie van betekenis is (geweest) voor collega's en aankomende fotografen en beeldmakers.' Deze prijs ging gepaard met een presentatie van zijn werk in het Prentenkabinet van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

2001 Ouburg prijs (www.stroom.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 771.