kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Walker Evans

Geboren: 1903 St.Louis Missouri
Gestorven: 1975 New Haven Connecticut

Amerikaanse fotograaf,

Walker Evans bracht zijn jeugdjaren door in Kenilworth, een welvarende suburb van Chicago. Zijn vader was werkzaam in de reclame en Evans raakte al vroeg geboeid door de advertenties, de reclameborden en de andere uitingen van de opkomende massa-cultuur die hij om zich heen zag.

Op de kostscholen waar hij werd heen gestuurd boekte hij weinig succes, maar hij ontwikkelde er wel een grote liefde voor literatuur. Vervolgens hield hij het als eeuwige spijbelaar maar één jaar uit aan Williams College in Massachusetts.

Nadat Evans de universiteit de rug had toegekeerd, werkte hij een jaar op de landkaartenafdeling van de beroemde New York Public Library. Vastbesloten om schrijver te worden, bracht hij zijn dagen en nachten koortsachtig lezend door in de universiteitsbibliotheek. 'Ik ben een man van de literatuur,' zou hij ook later vaak benadrukken.

1926/27 Studeert aan de Sorbonne, Parijs.
In 1926 reisde hij naar Parijs, de stad waar veel Amerikaanse kunstenaars en intellectuelen - onder wie Ernest Hemingway, T.S. Eliot en Dorothy Parker - destijds hun heil zochten. Hij zwierf dagenlang door de fascinerende stad, nam met een geleende camera zijn eerste foto's en raakte onder de indruk van de realistische Franse literatuur.

Toen hij een jaar later terugkeerde in New York, schrok hij van de mentaliteit die hij aantrof: de gevestigde orde was amper geïnteresseerd in kunst en literatuur en alles draaide om geld. Korte tijd later, nadat hij op zijn 25ste zijn eerste fotocamera aanschafte, besloot hij om fotograaf te worden. Zijn droom over het schrijverschap gaf hij op, hoewel hij amper wat wist van het nieuwe vak dat hij had gekozen. Naast reportages behandelt hij verschillende thema's, zoals de Afrikaanse kunst.

De wereld om hem heen, het leven van alledag, moest zo letterlijk mogelijk worden vastgelegd, vond Evans. Hij voelde zich aangetrokken tot de sobere documentaire stijl van de Fransman Eugène Atget. Krantefoto's, ansichtkaarten, reclameposters en andere anonieme massa-artikelen werden Evans' voornaamste inspiratiebron. Maar zijn aanpak, hoe origineel en oprecht ook, was geen garantie voor snel succes. Commercieel werk wees hij bovendien af en hij leefde van weinig geld temidden van de andere kunstenaars in Greenwich Village.

Vanaf 1935 Fotoreportage over de armoede op het platteland en reportages over sociale thema's.

1945-65 Redacteur en fotograaf voor het tijdschrift 'Fortune'.

Vanaf 1965 doceert Evans aan de Yale University, New Haven.

1977 Postume deelname aan documenta 10, Kassel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.