kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

WeegeeWeeGee - Tribute to Arthur Fellig

Amerikaanse fotograaf, geboren 12 juni 1899 - overleden 26 december 1968.

Weegee is de ultieme chroniqueur van de schaduwzijde van New York gedurende de jaren dertig en veertig. Hij toont een stad getroffen door economische malaise en in de ban van werkeloosheid, armoede, misdaad, geweld en corruptie. Weegee werkte toen als nieuwsfotograaf voor de kranten The Post, Herald Tribune en Daily News. Zijn sensationele snapshots waren zeer gewild, omdat ze de situatie in één oogopslag duidelijk maakten en omdat Weegee ze razendsnel leverde. Een aantal onderwerpen keert steeds terug: slapende mensen op zeer uiteenlopende plekken, muzikanten, strippers, moorden, branden, arrestaties, kinderen, beroemdheden en enkele zelfportretten.

Het merendeel van Weegee's foto's zijn genomen gedurende de nacht en worden gekenmerkt door genadeloos flitslicht, harde contrasten en subtiele kadrering. Ook nu nog hebben de foto's een kracht en directheid die zelden overtroffen is. Sommige beelden van slachtoffers van misdaad, nachtbrakers, kruimeldieven en daklozen, zijn uitgegroeid tot ware klassiekers. Weegee's oeuvre omvat echter veel meer dan alleen beelden van misdaad en geweld. Zo heeft hij ook een scherp oog voor de positie van de buitenstaander en goed gevoel voor sociale verschillen.

Zijn werk wordt gekenmerkt door journalistieke en expressieve elementen, maar de artistieke waarde ervan werd pas tien jaar na zijn dood erkend. Zowel zijn oeuvre als zijn tot de verbeelding sprekende persoon, altijd met bolknak en gleufhoed, heeft ongekende invloed gehad op generaties na hem.

Biografie
Weegee werd in 1899 als Arthur Fellig geboren in een deel van Oostenrijk dat nu tot Polen behoort. Op tienjarige leeftijd arriveerde hij in New York.

Na diverse baantjes kreeg hij in 1921 een parttime positie in de doka van de New York Times. Kort hierna maakte hij de overstap naar Acme Newspictures, een agentschap dat de belangrijkste kranten van New York van foto's voorzag.

In 1935 werd Arthur Fellig zelf fotojournalist. Weegee, zoals hij al snel werd genoemd, was de eerste fotograaf die toestemming kreeg een politieradio in zijn auto te hebben. Hierdoor wist hij altijd eerder dan zijn collega's waar er een moord was gepleegd, een brand woedde, een arrestatie werd verricht of een vechtpartij gaande was. Scheurend door de nachtelijk straten van Manhattan was hij vaak ook de politie te snel af waardoor hij de gelegenheid had foto's te maken zoals niemand anders kon. In de achterbak van zijn auto was een volledige doka geïnstalleerd zodat hij zo nodig ter plekke kon ontwikkelen en afdrukken. De volgende dag spatten zijn ongecensureerde foto's van de voorpagina van de Daily News of de Daily Mirror.

Het werk van Weegee sprak al in zijn eigen tijd zeer tot de verbeelding en werd opgenomen in menig tentoonstelling. In 1945 publiceerde hij zijn eerste boek 'Naked City' dat een doorslaand succes werd.

In 1952 begon hij te experimenteren met panoramafotografie en fotografische vervormingen.

Weegee overleed in 1968.

Weegee's invloed op de fotografie is groot, en niet alleen op fotojournalistiek gebied. Zijn beelden zijn onder andere van invloed geweest op Diane Arbus. In 1992 verscheen de speelfilm 'The Public Eye' met in de hoofdrol Joe Pesci over een tabloidfotograaf in de jaren veertig - een rol gebaseerd op het leven van 'Weegee The Famous'.

Foam - uit de collectie Berinson
14 december 2007 t/m 5 maart 2008 (opening donderdag 13 dec. 17.30u)
Foam_Fotografiemuseum Amsterdam sluit het jaar 2007 af met een tentoonstelling van het werk van de Amerikaanse fotojournalist Weegee. Foam toont maar liefst 220 unieke vintage prints door hemzelf afgedrukt en veelal gesigneerd met de woorden 'Weegee the Famous'. Alle werken zijn afkomstig uit de collectie Berinson.
De tentoonstelling is te zien van 14 december t/m 5 maart, en beslaat een 200-tal foto's uit de collectie van de Duitse verzamelaar/handelaar Hendrik Berinson. De tentoonstelling hangt nog t/m 15 oktober in het Parijse museum Maillol. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 859.