kunstbus
Dit artikel is 19-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

West-Coast-Society

The Group f/64 (West Coast Society)

„men moet fotografie, als kunstvorm, volgens lijnen ontwikkelen die door de werkelijkheid en de beperkingen van het fotografische middel worden bepaald, en men moet altijd uitgaan van ideologische overeenkomsten tussen kunst en esthetica en onafhankelijk blijven van een periode en de culturele conventies over kunst, die de groei van het medium tegenhouden." - (Uit manifest Group f/64)

In de jaren dertig komt onder invloed van de Franse surrealisten, Cartier-Bresson en de Amerikaanse 'Group f/64' de fotografie los van andere kunsten. Er ontstaat een nieuwe vorm van realistisch fotograferen waarin de eigenheden van het fotograferen worden uitgebuit: realiteitsweergave, scherpte, snelheid, vermeerderbaarheid, dingen vastleggen die het menselijke oog niet kan zien.

In 1932 richtten Ansel Adams, Edward Weston, William Van Dyke, Imogen Cunningham en Ruth Bernhard de West Coast Society op, beter bekend als de f/64 group, genoemd naar de kleinste diafragmaopening, de kleinste lensopening op een groot formaatcamera waardoor je een maximum scherptediepte kreeg, de grootste scherptediepte van voorgrond tot en met de hele achtergrond.

De groep f/64 had niet zozeer een thematische verwantschap maar kenmerkte zich door een uiterst realistische, glasheldere fotografie, 'pure fotografie' zonder manipulaties of kunstmatige emoties. De groep zette zich af tegen de overgestileerde fotostijl (het picturalisme) die toen in de mode was.

F64 wilde de Straight Photography stimuleren: het onderzoeken van alle technische mogelijkheden om de artistieke aard van de fotografie te benadrukken. Het algemene streven van de leden van f64 was het zo scherp mogelijk afbeelden van detail, waardoor onder andere Cunningham en Weston een speciale voorkeur ontwikkelden voor close-ups van individuele objecten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.