kunstbus
Dit artikel is 13-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Eugene Smith

Amerikaans fotograaf, geboren Wichita, Kansas 30 december 1918 - gestorven Tucson, Arizona 15 oktober 1978.

W. Eugene Smith, bijnaam Gene Smith, is een Amerikaans fotojournalist die bekend staat om zijn boeiende foto-essays, die worden gekarakteriseerd door een sterk gevoel van empathie en een groot sociaal geweten.

Biografie
Van 1924 tot 1935 bezoekt W. Eugene Smith de katholieke lagere school evenals de katholieke middelbare school in Wichita. Hij maakt zijn eerste foto's tussen 1933 en 1935. Persfotograaf Frank Noel uit Wichita moedigt hem aan met zijn gelegenheidsfoto's een bijdrage te leveren aan de lokale kranten.

Wanneer Smith's vader zelfmoord pleegt en de krantenartikelen erover een volkomen verwrongen beeld geven van de werkelijke omstandigheden, stelt hij vragen bij de standaard van de Amerikaanse journalistiek. Hij besluit in zijn eigen carrière een fotojournalist te worden die de hoogste standaard naleeft en hij neemt zich voor absolute persoonlijke eerlijkheid te zoeken in zijn eigen gedocumenteerde werk.

Van 1936 tot 1937 studeert Smith met een beurs fotografie aan de Universiteit van Notre Dame in Indiana. Hierna werkt hij voor de Wichita Eagle en de Wichita Beacon. In 1937/38 wordt hij fotograaf voor Newsweek in New York. Hij wordt ontslagen omdat hij een miniatuur formaat camera gebruikt en weigert een medium formaat te gaan gebruiken.

Van 1938 tot 1939 werkt Eugene Smith als freelance fotograaf voor de Black Star Agency, waarbij hij foto's publiceert in Life, Collier's, Harper's Bazaar en andere periodieken, waaronder The New York Times. Hij werkt met miniatuur camera's en creëert een vernieuwende flitstechniek die hem in de gelegenheid stelt binnenfoto's te maken die eruit zien alsof ze gemaakt zijn in natuurlijk licht of lamplicht.
Smith accepteert een baan als staffotograaf bij Life en werkt daar van 1939 tot 1941.

de gruwelijkheden van de oorlog
Smith bezoekt Japan drie keer. De eerste keer is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 1942 tot 1944 was Smith oorlogscorrespondent in het het gebied van de Stille Oceaan voor Popular Photography en andere publicaties.

In 1944 keert Smith terug naar Life als verslaggever en fotograaf. Idealistisch en emotioneel verslaat hij vol van patriotisme de gevechten van de Tweede Wereldoorlog. Vervuld van afschuw door wat hij ziet geeft hij het op vast te stellen wie gelijk heeft en wijdt zichzelf aan het documenteren van de gruwelijkheden en het lijden dat hij ziet.
In 1944 wordt Smith toegewezen aan het Amerikaanse vliegdekschip Bunker Hill en fotografeert bombardementen op Tokyo, de invasie van Iwo Jima en de strijd van Okinawa. Zijn dramatische foto-essays bestaan uit een collectie tijdloze, sprekende beelden, waaronder die van een kleine, door vliegen bedekte, halfdode baby vastgehouden door een soldaat na gered te zijn uit een grot in Saipan; een gewonde soldaat, afzichtelijk verbonden, uitgestrekt in Leyte Cathedral; en het rottende lichaam van een Japanner op een strand van Iwo Jima. Smith's fotodocumentatie van het Pacifische deel van de Tweede Wereldoorlog wordt beschouwd als een van de wreedste en krachtigste visuele aanklachten tegen oorlog.

Smith heeft eens gezegd dat hij zijn foto's van de W.O. II niet alleen als een middel zag om nieuwsgebeurtenissen over te brengen, maar ook als een "machtige emotionele katalisator" die zou helpen de tragedies van de oorlog te belichten en voorkomen dat deze zich zouden herhalen.

Tijdens de invasie van Okinawa in april 1945 raakt Smith op 23 mei ernstig gewond door een Jpanse granaatscherf. Hij is bezig een foto te maken op het moment dat de scherf door zijn linkerhand in zijn gezicht en zijn mond slaat. Smith moet terugkeren naar de V.S., waar hij in de daaropvolgende twee jaar 32 operaties ondergaat en niet kan werken.

Smith's foto-essays
In 1947 tegen het einde van zijn pijnlijke herstel neemt hij zijn eerste foto sinds zijn verwonding, getiteld The Walk to Paradise Garden. Een beeld van zijn twee kinderen die over een bospad naar een zonovergoten plek wandelen. Dit wordt een van zijn bekendste foto's en wordt gekozen als het laatste werk voor de tentoonstelling 'The Family of Man' in het Museum of Modern Art in New York in 1955, georganiseerd door Edward Steichen.

Smith gaat weer voor Life werken van 1947-1954 en wordt voorzitter van de Photo League in 1949.

In zijn periode bij Life publiceert hij een aantal belangrijke foto-essays, waaronder Trial by Jury in 1948, Country Doctor in 1948, Spanish Village in 1951, Nurse Midwife in 1951, The Reign of Chemistry in 1953 en A Man of Mercy in 1954 over Dr. Albert Schweitzer. In 1954 gaat hij weg bij Life vanwege een meningsverschil over de behandeling van het Schweitzer essay.

Het Pittsburgh essay
In 1955 wordt Smith lid van het foto-agentschap Magnum. In de daaropvolgende drie jaar maakt hij foto-essays voor Life, Sports Illustrated, Popular Photography en andere periodieken.
Fotoredacteur, Stefan Lorant, heeft enkele foto's nodig voor een geïllustreerd verhaal over Pittsburgh. De opbrengsten van de boekverkoop zullen gebruikt worden ter ondersteuning van een stadsvernieuwingsprogramma. De opdracht wordt aan Smith aangeboden en hij ontvangt een voorschot van $500 met een uiteindelijk honorarium van $1.200.
Smith begint aan zijn project om Pittsburgh te documenteren. Een project waar hij drie weken aan zou werken, wat echter drie jaar zou gaan duren en dat resulteerde in een wezenlijk onvoltooid werk, het Pittsburgh foto-essay. In deze opdracht ziet Smith een gelegenheid om de vorm van de foto-essay uit te breiden. Hij verhuist naar Pittsburgh, waar hij een donkere kamer opzet in zijn appartement en huurt een assistent en een lokale gids. Hij werkt hard en steekt veel van zijn eigen geld in het project. Smith maakt 11.000 negatieven gedurende vijf weken in 1955 en een paar weken in 1957. Dit project stokt vanwege Smith's zelfdestructieve persoonlijkheid, zijn koppigheid en juridische complicaties. Lorant's boek verschijnt uiteindelijk in 1964 en bevat 64 afbeeldingen van Smith.

In een poging het werk te redden regelt Magnum publicatie-overeenkomsten met Look en Life. De overeenkomsten gaan niet door omdat Smith ontevreden is met de opmaak van de pagina's en deze voortdurend veranderd. Hij probeert een complexe reeks thema's en metaforen te creëren met vele betekenissen. Het Pittsburgh essay is nooit gepubliceerd in welke vorm dan ook, die Smith's boeklange visie benaderd. De meest complete versie met zijn eigen opmaak bevat 88 foto's verdeeld over 37 bladzijden. Het wordt in 1959 gepubliceerd in Photography Annual. Smith beschouwde het werk als een mislukking, maar het Pittsburgh project wordt gezien als een opmerkelijke prestatie die veel heeft gedaan om het fotografische essay in een grotere dimensie te duwen.

In deze periode komt er een einde aan zijn huwelijk, zijn gezondheid gaat achteruit en hij wordt bedreigd met een proces. Hij krijgt enorme schulden bij het Magnum foto-agentschap en gaat failliet. Dit plaatste zijn familie in een moeilijke positie ondanks het feit dat Smith achtereenvolgens twee Guggenheim beurzen had ontvangen.

Andere opdrachten volgen. In 1956 krijgt Smith van het American Institute of Architects de opdracht hedendaagse Amerikaanse architectuur in kleur te fotograferen.

Vanaf 1957 begint Smith een serie foto's te maken van straatscènes in New York, vanuit het raam van zijn zolder in Sixth Avenue. Een deel van de serie werd gepubliceerd in Life in 1958 onder de titel Drama Beneath a City Window. Een boek van zijn foto's Japan - Chapter of Image werd gepubliceerd in 1963.

Smith's tweede reis naar Japan is op uitnodiging van de Hitachi Corporatie in 1961. Hij wordt gevraagd het bedrijf en zijn werknemers te fotograferen en verblijft daar een jaar. In een essay geschreven voor de 'website Masters of Photography', memoreert Tony Hayden aan het feit dat hij Smith gezien heeft op het Woodstock Festival in augustus 1969. Smith komt aan in Woodstock nadat hij foto's van Bob Dylan in New York City heeft gemaakt.
Rondwandelend en fotograferend brengen Smith en Hayden de middag van de eerste dag van het festival samen door. Hayden herinnert zich dat Smith erg veel sympathie voelt voor de vredesbeweging en zich echt thuis voelt op Woodstock.

Minamata
In 1971 keert Smith voor de derde keer terug naar Japan en woont in het kleine vissersdorpje Minamata met zijn vrouw Aileen. Hoewel ze van plan waren slechts drie maanden te blijven, blijven ze drie jaar. Smith's foto's van het kwikvergiftigingsschandaal in Minamata worden gepubliceerd in Asahi Camera, Camera 35 en Life in een artikel Death-Flow from a Pipe, geheten en in een boek dat Minamata heet. De foto's zorgen ervoor dat de Minamata ziekte, veroorzaakt door kwik geloosd in de oceaan door het bedrijf Chisso, bekendheid over de hele wereld krijgt.

De bekendste foto is die van Kamimura Tomoko in bad Tomoko Uemura in Her Bath, terwijl ze wordt gewiegd door haar moeder. Geboren in 1956, lijdt Tomoko aan kwikvergiftiging. De kwik is via de placenta in haar bloedsomloop terecht gekomen, waardoor ze blind en doof is geworden en haar benen volkomen onbruikbaar zijn. Smith hoort over Tomoko's dagelijkse middagbad en vraagt aan haar moeder of hij ze mag fotograferen. Hij controleert nauwkeurig de belichting van het bad, het licht komt door een donker raam. Smith stelt vast dat 3 uur s'middags de beste tijd is en neemt de beroemde foto in december 1971.

In januari 1972 worden Smith en zijn vrouw aangevallen en raken zij gewond tijdens een confrontatie tussen slachtoffers van kwikvergiftiging en Chisso werknemers in de fabriek in Goi. Slachtoffers worden gewelddadig van het Chisso terrein verwijderd. Smith moet in de V.S. medische verzorging zoeken voor zijn verwondingen. Ken Kobre beschrijft de aanval in een essay op de Masters Exhibition website: "Smith verliest bijna zijn zicht bij het verslaan van het verhaal. Hij en zijn vrouw gewapend met camera en tape-recorder begeleiden een groep patienten om een ontmoeting die de groep zou hebben met een vertegenwoordiger van het bedrijf vast te leggen. De vertegenwoordiger komt niet opdagen. "Maar", vertelt Smith, "plotseling komt een groep van zo'n honderd man, op bevel van het bedrijf , de kamer in. Ze slaan mij eerst. Ze grijpen me en schoppen me in het kruis, pakken de camera's en stoten me dan in mijn maag. Daarna sleuren ze me eruit, rapen me op en slaan mijn hoofd tegen het beton." Smith overleeft de aanval maar met beperkt zicht in een oog.

Minamata was Smith's laatste grote verhaal. Het bevatte verscheidene van zijn ontroerendste afbeeldingen.

Een uitgebreide collectie van zijn werk is verworven door het Center for Creative Photography aan de Universiteit van Arizona in 1976.

websites:
. www.smithfund.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.