kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willy Maywald

Willy Maywald geboren 15 augustus 1907, Kleef, Duitsland, gestorven Parijs 1985
Duits-Franse fotograaf

Maywald is vooral bekend als modefotograaf.

Vanaf 1925 studeerde Wily Maywald aan de Kunstgewerbeschule in Keulen, aan de Werkkunstschule in Krefeld en de Berliner Kunstschule des Westens van 1928 tot 1931 in Berlijn.

In 1931 vertrok Maywald op aanraden van zijn vriend de filmacteur Alain Durant naar Parijs waar hij de uit Warschau afkomstige mode- en reclamefotograaf Harry Ossip Meerson assisteerde, aan diens atelier in Montparnasse. In december 1933 werd Maywald zelfstandig fotograaf onder de naam "May-Wa".

Hij werd in Parijs al snel een van de opvallendste fotografen. Kranten begonnen ook mode te brengen en modellen werden beroemd als iconen van schoonheid. Nieuwe jonge fotografen waren van essentieel belang.
Maywald behoorde tot de jonge avant-garde in de dertiger jaren. Hij definieerde opnieuw de grenzen van smaak en naaktheid.Model Schiaparelli, Parijs, Place Vendome 1949, fotograaf Maywald

Maywald woonde tot aan zijn dood in 1985, met uitzondering van de oorlogsjaren, in de Rue de la Grande Chaumière dichtbij Montparnasse en hij maakte deel uit van de kleurrijke mode- en kunstscène van Parijs.

Maywald maakte veel foto's van Parijs voor de oorlog, meestal foto's van het dagelijkse leven, de straten, de opbouw van de Universele Tentoonstelling in 1937 en artiesten ateliers aan de Montparnasse.

Van 1942 tot 1946 woonde hij in Zwitserland, waar hij naam maakte als portretfotograaf.

In 1946 keerde hij terug naar Parijs, waar hij fotografeerde voor Christan Dior, Jacques Fath, modehuizen Pierre Balmain, Jacques Heim, Jean Dessès, Paquin, Jacques Griffe en de Spaanse couturier Christobal Balenciaga.
Zijn foto's werden in tijdschriften als Vogue of Harper's Bazaar gepubliceerd. Vooral met Dior werkte Maywald intensief, hij bepaalde voor decennia het gezicht van dit modehuis. Willy Maywald behoorde na 1945 internationaal tot de belangrijkste en creatiefste vertegenwoordigers van de modefotografie.

Na de oorlog keerde ook de artistieke avant-garde naar Parijs terug en portretteerde Maywald verschillende kunstenaars waaronder Picasso, Chagall, Arp, Léger, Rouault, Matisse, Laurens, Le Corbusier, Utrillo, Villon, Braque en Miró evenals sterren uit het theater, muziek en van de film zoals de zangeres Nico, van de Velvet Underground, de auteur, schilder en filmmaker Jean Cocteau en de Franse acteur Jean-Louis Barrault. actrices en zangeressen als Juliette Greco, Martine Carol, Jean Marais, Jacques Prévert, Katherine Hepburn, Sacha Guitry, Jacques Tati, Curd Jürgens, Lilian Harvey, Louis de Funés, Jean Louis Barrault, Gérard Philipe, en de beroemde Spaanse actrice Maria Casarés.

In de jaren zestig werkte Willy Maywald ook regelmatig voor woon- en architectuurtijdschriften als Schöner Wohnen. In de jaren zeventig nam hij deel aan veel solo en groepstentoonstellingen in Europa en elders.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.