kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wolfgang Tillmans

Wolfgang Tillmans (1968)

Duitse fotograaf, geboren in 1968 te Remscheid, Duitsland, woont en werkt in Londen.

Tillmans geldt bij uitstek als veelzijdig fotograaf van het moderne leven. In november 2000 won hij de Turner Prize. Hij maakt portretten, landschappen, stillevens, stadsgezichten, zelfportretten, en meer recent ook abstracte voorstellingen.

In wandvullende installaties worden totaal verschillende beelden met elkaar gecombineerd, waardoor er onverwachte associaties en verrassende verbanden ontstaan. Tillmans lijst zijn foto's niet in, maar hangt ze met pushpins of papierklemmen direct aan de muur. Speciaal voor De Hallen zal de kunstenaar een installatie maken met foto's van landschappen en abstracte fotowerken.

Fotograferen is voor Tillmans een manier om de wereld beter te leren begrijpen. 'In mijn installaties hangt alles samen: mijn onderzoek naar mijn relatie met vrienden, het verlangen naar idyllische liefde, seks, de kunstwereld, het dagelijks leven, reclame, mode en de natuur. Ik wil een wereld vormgeven waarin ik zelf wil leven. Fotograferen biedt me de mogelijkheid situaties te ervaren waar ik naar verlang', vertelt Tillmans.

De foto's van Tillmans ogen op het eerste gezicht enigszins willekeurig en weinig gecompliceerd. Toch stralen zij een grote intensiteit uit en ontroeren ze door hun directheid en eenvoud. Tillmans heeft de gave om alles met dezelfde interesse te bekijken en zijn fascinatie voor het onderwerp onmiddellijk voelbaar te maken.

Eind jaren tachtig woonde Tillmans in Hamburg waar hij de clubscene, de milieu-, kraak- en homobeweging fotografeerde. Zijn foto's werden in vernieuwende life style-tijdschriften zoals i-D gepubliceerd.

Na zijn opleiding aan het Bornemouth and Poole College of Art and Design verhuisde Tillmans naar Londen, waar hij met rauwe snapshots van zijn vrienden tijdens protestbijeenkomsten, festivals en "raves" snel furore maakte. De uitgever Taschen publiceerde in 1995 zijn eerste "kunstenaarsboek". De bekroning op deze bliksemcarrière is de grote overzichtstentoonstelling met meer dan 360 fotowerken die in 2003 in de Tate Britain te zien was.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.