kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

World-Press-Photo

World Press Photo

World Press Photo werd in 1955 opgericht te Amsterdam, toen enkele leden van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, de NVF, het idee kregen om de nationale wedstrijd - de Zilveren Camera - te internationaliseren. In december van datzelfde jaar vond de eerste expositie plaats die internationale fotojournalistiek voor het Nederlandse publiek toegankelijk maakte. Ten grondslag lag de wens de Nederlandse fotojournalistiek te stimuleren en kennis te laten maken met het werk van hun internationale collega's. Al snel werd het educatieve en communicatieve belang van de tentoonstelling duidelijk. Het publiek kwam in aanraking met nieuwswaardige onderwerpen uit verschillende werelddelen.

De doelstellingen van de organisatie zijn door de jaren heen onveranderd gebleven. World Press Photo blijft als haar voornaamste doel om de fotojournalistiek op een nationaal en internationaal niveau te stimuleren en te behouden. Bovendien zet ze zich in voor vrije informatie-uitwisseling en fungeert ze als onafhankelijk platform voor fotojournalisten.

World Press Photo organiseert een gerenommeerde jaarlijkse persfotowedstrijd. De winnende foto's worden in een jaarboek gepubliceerd en gaan als reizende expositie de wereld rond. De expositie is in meer dan 75 steden in ruim 40 landen te zien. Elk jaar trekt de expositie meer dan een miljoen bezoekers.

De foto's van de World Press Photo tentoonstelling tonen alle aspecten van het menselijk bestaan en hebben als nieuwsfoto's een grote actuele zeggingskracht. Op deze manier vraagt World Press Photo de aandacht voor fotojournalistiek in het algemeen en zet zich in om de persvrijheid grensoverschrijdend te bevorderen.

De World Press Photo tentoonstelling is een breed en kwalitatief hoogwaardig evenement dat bezoekers doet stilstaan bij intrigerende beelden uit het dagelijks leven, natuur, sport en kunst en cultuur uit vele delen van de wereld.

Naast de organisatie van een uitgebreid tentoonstellingsprogramma, houdt World Press Photo nauwgezet recente ontwikkelingen in de fotojournalistiek bij door middel van een reeks educatieve projecten. World Press Photo begeleidt jonge talentvolle fotografen in de jaarlijkse Joop Swart Masterclass, bevordert met seminars de professionaliteit van persfotografen in ontwikkelingslanden en besteedt veel aandacht aan jeugdeducatie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.