kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yto Barrada

Yto Barrada (1971)

Marokkaans-Franse fotografe, leeft en werkt in Parijs, Frankrijk en in Tanger, Marokko.

Yto Barrada is een Marokkaanse fotografe die leeft en werkt in Parijs (Galerie Polaris) en Tanger. In haar foto's en videowerk tracht ze het dagelijkse leven van Marokkanen te verbeelden, hun verveling, hun dromen, hun hoop en vaak ook hun teleurstelling daarin. Ze nam deel aan verschillende tentoonstellingen in Europa en Marokko.

In haar project ''The Strait, a record of Northern Ennui'' toont ze een aantal foto's uit de reeks rond het thema van het verlangen om van Noord-Marokko naar Europa te trekken. De fotografische beelden behoren tot verschillende genres, gaande van beschrijvende of bijna schilderkunstige fotografie over momentopnames van het dagelijkse leven en documentair onderzoek tot archiefdocumenten. De beelden gaan allemaal over een zelfde territorium, Tanger, de grote Marokkaanse haven voor ''vaak clandestiene'' emigratie naar Europa. Eerder dan het legendarische getto van een kosmopolitisch exotisme verschijnt in haar foto's een volkse stad, een stad van arbeid en inspanning. Een stad doordrongen van frustratie, van het elders zijn, van ballingen en uitwijkelingen, hun projecten en de mislukkingen daarvan. Met het geweld van het vertrek (van de anderen) verbindt Yto Barrada dat van de terugkeer (van zichzelf naar Marokko).

Fotomanifestatie Noorderlicht 2003 - Shrimps,
Vanwege de strenge hygiƫnische regelgeving en de loonkosten komt het thuis pellen van garnalen in Nederland nauweljks nog voor. Garnalen uit de Noordzee worden daarom gepeld in lagelonenlanden zoals Marokko. Via de pelhallen van Tanger keren ze terug naar de Nederlandse markt. De foto's maken deel uit van de serie The Strait: A Record of Northern Ennui (2001) waarin de Marokkaans-Franse fotografe Yto Barrada het uitzichtloze leven in de Noord-Marokkaanse stad Tanger schetst. Het dagelijks leven wordt er bepaald door het dromen over het oversteken van de Straat van Gibraltar en een betere toekomst in Europa.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 73.