kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zilveren-Camera

Zilveren Camera / Fotojournalist van het Jaar

Zilveren Camera wordt uitgereikt aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt.

De Zilveren Camera bestaat uit drie wedstrijdonderdelen: de Zilveren Camera voor de beste nieuwsfoto en twee oeuvreprijzen, namelijk 'Fotojournalist van het Jaar' en 'Canonprijs' voor fotografen tot 30 jaar.

Nederlandse beroepsfotografen en buitenlandse beroepsfotografen die in Nederland wonen en werken kunnen meedoen aan de Zilveren Camera en aan de verkiezing van Fotojournalist van het Jaar.

Zilveren Camera
Nederlandse persfotografen kunnen meedingen naar de eerste, tweede en derde plaatsen binnen negen categorieën zoals buitenland, sport en cultuur. Het is uit deze nummers één dat de belangrijkste Nederlandse award in de fotojournalistiek wordt gekozen, nl. de Zilveren Camera.

De Fotojournalist van het Jaar
Vanaf 1985 wordt onder verantwoordelijkheid van de Stichting De Zilveren Camera ook elk jaar De Fotojournalist van het Jaar (FJJ) gekozen. Hier staat het hele oeuvre van een beroepsfotograaf van het afgelopen jaar centraal, eventueel aangevuld met werken uit de voorbije jaren.

De Canonprijs
De jury van de FJJ kiest ook de winnaar van De Canonprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge fotojournalisten tot dertig jaar. De winnaar van deze oeuvreprijs ontvangt een professionele camera-uitrusting van Canon.

De Publieksprijs
Via Rotterdams dagblad en de website van de Zilveren Camera kan het grote publiek zijn stem uitbrengen op zijn favoriete foto. Wie stemt, maakt kans op een digitaal fototoestel. De winnaar van de publieksprijs wordt bekend gemaakt tijdens het Mediafeest. De publieksprijs werd voor de eerste keer uitgereikt in 1999.

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten (NVF), de sectie fotojournalisten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

De eerste Zilveren Camera is uitgereikt in 1949. Winnaar was Waldo van Suchtelen voor zijn foto Aardappelen rooien op de Dam, een opname die hij had gemaakt toen een vrachtwagen op de Dam in Amsterdam zijn lading verloor en voorbijgangers naarstig hielpen de over het plaveisel rollende, toen nog zeer kostbare aardappelen weer in de kisten te doen.

Websites: www.fondspascaldecroos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.