kunstbus
Dit artikel is 16-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adler

Adler kan verwijzen naar de Poolse schilder Jankel Adler (1895-1949) of naar de Duits-Amerikaanse architect Dankmar Adler (1844-1900), belangrijk exponent van de school van Chicago (Chicago School).

In het werk van de Poolse schilder en graveur Jankel Adler (geboren 26-7-1895 Tuszyn bij Lódz, gestorven 25 april 1949 Aldbourne (Londen)), hebben de joodse tradities altijd een belangrijke rol gespeeld. Zijn werk, dat aanvankelijk sterk symbolisch geladen was met grote figuren op een achtergrond van zand, evolueerde steeds meer naar het abstracte. Hij heeft nooit abstract geschilderd, maar verkoos wel streng geordende figuurcomposities. Zijn werk is vaak figuratief, met sterke omtrekken, en kubistisch van inslag. Stilistisch werd hij sterk beïnvloed door Pablo Picasso en Fernand Léger.

De Duits-Amerikaans architect Dankmar Adler leidde samen met Louis Sullivan een in de VS toonaangevend architectenbureau. Zij bouwden veel kantoorgebouwen en warenhuizen, met toepassing van staalskeletconstructies, o.a. het Wainwright Building in St. Louis (1890-91), een wolkenkrabber op U-vormige plattegrond, een stalen skelet en baksteenbekleding.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 863.