kunstbus
Dit artikel is 26-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aart Houtman

Geboren in Alphen aan de Rijn. Woont in Delft.

Aart Houtman doorliep de academie in Arnhem (1975-1980) en woont sindsdien in Delft.

kunstenaar Aart Houtman maakte onder de titel 'Panorama's Delft' een groot aantal schilderijen en tekeningen, dat te maken heeft met de stad Delft. Uitgangspunt voor de expositie is een groot veelluik van Houtman uit het bezit van het museum, dertien schilderijen die tesamen een Panorama op Delft laten zien.
Aart Houtman is een schilder pur sang. Denkend in verf en onderwerpen schilderend 'alla prima' die zich dicht om hem heen bevinden, heeft hij een geheel eigen oeuvre opgebouwd. De stad Delft, vanaf het dak van zijn atelier, is door hem meerdere malen 'geportretteerd'. De karakteristieke torens van de stad, van stadhuis en kerken, daken van woonbuurten, maar ook op straat gevonden onderwerpen als de Visbank, het hofje van Pauw, bomen langs de Vliet, zijn vertaald in verf.
In een pasteuze, nat in nat schilderende stijl, waar het beeld in de verf opdoemt als een schip in de mist, neemt Houtman de kijker mee in een schilderkunstig avontuur. Er is immers veel meer op een schilderij te zien dan de beeltenis van de stad Delft. Vette verf ligt op het doek als een verleidelijke dis om gegeten te worden. Zo worden ook andere zintuigen geprikkeld.
Maar ook Houtmans persoonlijke toets en visie maakt de tentoonstelling tot een bijzondere belevenis, waarbij het kijken in rust als vanzelf plaatsvindt. Het geruis van de buitenwereld is ver weg in de schilderijen en tekeningen van Houtmans Delft. De schoonheid van schilderkunst openbaart zich hier op heldere wijze. Houtmans schilderijen zijn een lust voor het oog en voegen zich in de lange traditie van schilderkunst die Nederland eigen is, met als beginpunt de grote meester uit het Delft van de 17de eeuw, Johannes Vermeer.

EXPOSITIE Pulchri Studio-2002 Aart Houtman: Digging into paint
Aart Houtman, sinds 2000 lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, treedt voor het eerst in deze traditierijke context naar buiten. Onder het motto 'Digging into paint' toont hij twintig recente schilderijen, toegelicht door enkele schetsen en voorstudies.
Aart Houtman (1956, Alphen aan de Rijn) is een schilder pur sang die de verf uiterst tastbaar manipuleert. 'Digging into paint' kan dus letterlijk worden opgevat. Het zou echter jammer zijn om het daarbij te laten, want het motto is ook om inhoudelijke redenen zeer toepasselijk. Hoewel hij gebruik maakt van klassieke schilderkunstige motieven (interieurs, landschappen en stadsgezichten, mensen en portretten) bouwt hij voort op de erfenis van het modernisme: wat is schilderen in diepste wezen? Op fundamentele wijze wordt de relatie tussen kwaststreek, materie en voorstelling onderzocht.
Op de overzichtstentoonstelling in stedelijk museum Het Prinsenhof in Delft in 2001, was te zien dat veel van zijn onderwerpen in Delft of in de nabije omgeving te vinden zijn. Houtman is echter voor alles een atelierkunstenaar: de verwerking van het motief staat voorop. In de context van Pulchri Studio leek het hem gepast een hommage te brengen aan een belangrijke voorganger en vroege inspiratiebron, namelijk Kurt Schwitters. In een reeks portretten vertrekt Aart Houtman bij diens gezicht, maar vanaf de eerste losgeknipte gelaatstrek is wel duidelijk dat een reconstructie van welk menselijk gezicht dan ook een heel avontuur is. Wat maakt een gezicht karakteristiek? Moet een oog wel op zijn plaats staan? Elk schilderij is in zekere zin een spiegel van iets anders. Houtman speelt graag met dit gegeven en heeft de tentoonstelling daarom aangevuld met enkele landschappen en figuurstudies.
Opening door de Delftse schrijver en beeldend kunstenaar Hendrik van Leeuwen. Op de tentoonstelling is ook een kleine uitgave van het recente werk verkrijgbaar.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 766.