kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Académie Julian

De Académie Julian was een in hoog aanzien staande, in 1868 door de schilder Rodolphe Julian (1839-1907) aan de Galerie Montmartre 27 (thans de Passage des Panoramas) in het IIe arrondissement van Parijs gestichte privé kunstacademie.


Het Atelier (1881 Marie Bashkirtseff)

Geschiedenis
Destijds liet de officiële kunstopleiding in Parijs, de École des Beaux-Arts (tot 1897), geen vrouwen toe. De nieuwe Académie evenwel accepteerde zowel mannen als vanaf 1880 vrouwen, zij het vaak in gescheiden klassen, en stond in de basisopleiding ook voor vrouwen het vak tekenen en schilderen naar naaktmodellen toe, hetgeen destijds als uiterst ongepast werd gezien.

De Académie Julian liet niet alleen professionele schilders en beeldhouwers toe, maar ook serieuze amateurs. Het werd de studenten toegestaan mee te dingen naar de Prix de Rome, een prijs die werd uitgeloofd aan jonge veelbelovende talenten. Ook Les Nabis (1888-1889) vonden hun oorsprong in de Académie Julian.

In de loop der tijd werden meerdere ateliers in Paris geopend en de Académie bestond tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Van 1868 tot 1939 heeft de Académie duizenden schilders en beeldhouwers een kunstopleiding gegeven.

De beide in 1890 in de Rue du Dragon 16 gevestigde ateliers werden in 1959 overgenomen en genoemd naar de docent en stichter Penninghen en de nieuwe opleiding draagt sinds 1968 de officiële naam École Supérieure des Arts Graphiques et d'Architecture Intérieure - Désign of ESAG Penninghen. In de volksmond heet de school evenwel nog steeds de Académie Julian en onder die naam wordt de school ook nog in het telefoonboek vermeld.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Acad%C3%A9mie_Julian

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 319.