kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.

action painting

Action Painting

Action painting is een vorm van Abstract-Expressionisme. Zoals in de actiekunst de lichamelijke, spontane uitdrukking op de voorgrond treedt, zo is ook voor de actieschilderkunst de handeling van het aanbrengen van verf, het schilderen als handeling zelf, van algeheel belang. De kunstenaar gaat niet uit van een vooropgezet plan, maar laat zich leiden door een toevallige inspiratie. Het schilderij ontstaat al schilderend, en het eindresultaat is als het ware een documentatie van de handelingen. De werken zijn meestal non-figuratief en vaak van groot formaat.

Het begrip action-painting (actieschilderkunst) werd in 1952 geïntroduceerd door de Amerikaanse criticus Harold Rosenberg. Kenmerkend voor de actieschilderkunst is de slinger- en druptechniek, dripping-painting, waarmee de kunstenaar de verf onmiddellijk op het medium aanbrengt, zodat een abstract structuurgeheel van gebroken lijnen en vlekken ontstaat.

Aan de eigenlijke basis van de action-painting lag de Duits-Amerikaanse schilder en leraar kunst Hans Hofmann. De schilder Jackson Pollock werd echter de belangrijkste vertegenwoordiger van deze richting. Andere belangrijke vertegenwoordigers van deze stroming zijn: Willem de Kooning, Franz Kline en Robert Motherwell. .


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 29.