kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

action painting

Action painting is een vorm van abstract expressionisme. Zoals in de actiekunst de lichamelijke, spontane uitdrukking op de voorgrond treedt, zo is ook voor de actieschilderkunst de handeling van het aanbrengen van verf, het schilderen als handeling zelf, van algeheel belang.

De kunstenaar gaat niet uit van een vooropgezet plan, maar laat zich leiden door een toevallige inspiratie. Het schilderij ontstaat al schilderend, en het eindresultaat is als het ware een documentatie van de handelingen. De werken zijn meestal non-figuratief en vaak van groot formaat.

Het begrip action-painting (actieschilderkunst) werd in 1952 geïntroduceerd door de Amerikaanse criticus Harold Rosenberg. Kenmerkend voor de actieschilderkunst is de slinger- en druptechniek, dripping-painting, waarmee de kunstenaar de verf onmiddellijk op het medium aanbrengt, zodat een abstract structuurgeheel van gebroken lijnen en vlekken ontstaat.

Aan de eigenlijke basis van de action-painting lag de Duits-Amerikaanse schilder en leraar kunst Hans Hofmann. De schilder Jackson Pollock werd echter de belangrijkste vertegenwoordiger van deze richting. Andere belangrijke vertegenwoordigers van deze stroming zijn: Willem de Kooning, Franz Kline en Robert Motherwell.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.