kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adolph GottliebGeboren: 14 maart 1903 New York
Gestorven: 1974 New York
Amerikaanse schilder bekend van de kunststroming color-field-painting.

Adolph Gottlieb verliet de middelbare school in 1919 en studeerde schilderen bij John Sloan en woonde lezingen bij van Robert Henri aan de Arts Students League, New york.

In 1921 ging Adolph Gottlieb naar Europa, waar hij tekenlessen volgde aan de Academie de la Grande Chaumiere in Parijs. Daarna reisde hij naar Berlijn en München.

In 1923 keerde Gottlieb terug naar New York, waar hij zijn middelbare school afmaakte en studeerde aan de Parsons School of Design, The Art Students League, Cooper Union en de Educational Alliance Art School. In 1929 won hij een gemeenschappelijke prijs in de Dudensing National Competition en in 1930 had hij samen met een andere kunstenaar een expositie in de Dudensing Galleries in New York.

In 1932 trouwde Gottlieb met Esther Dick.Pictograph, gouache on paper, 1942

Samen met met Mark Rothko richtte Gootlieb in 1935 de kunstenaarsbeweging The Ten op. The Ten was een groep kunstenaars die zich toelegde op expressionistische en abstracte schilderkunst, die in de komende tien jaar samen zouden exposeren. Hij kocht vijf Afrikaanse beeldhouwwerken.

In 1936 ging Gottlieb als "ezel" schilder werken aan het WPA, Federal Art Project. Van 1937 tot juni 1938 verhuisde Gottlieb naar de woestijn, bij Tucson Arizona.

In 1939 won Gottlieb de nationale wedstrijd voor muurschilderingen van de V.S. en kreeg de opdracht om een muurschildering voor het postkantoor van Yerington, Nevada te maken.

Vanaf 1941 ontstonden de zogenaamde 'Pictographs', zijn op schrifttekens lijkende symbolen in magisch realistische stijl. In mei 1942 werd zijn eerste Pictograph tentoongesteld in de tweede jaarlijkse expositie van de Federation of Modern Painters and Sculptors in de Wildenstein Galleries in New York. Zijn eerste solo-expositie van Pictographs opende in december '42, Pictographs: Adolph Gottlieb: Paintings in de Artists Gallery in New York.
Man Looking at Woman, 1949

In 1943 was Adolph Gottlieb een mede-oprichter van de "New York Artist Painters", een groep abstracte schilders, waaronder Mark Rothko, John Graham en George Constant. Samen met Mark Rothko, schrijft Gottlieb een brief gepubliceerd in The New York Times (13 juni '43), de eerste formele verklaring van de abstract expressionistische kunstenaars.

In 1944 werd Gottlieb de eerste prijs toegekend van de jaarlijkse Tentoonstelling van de Brooklyn Society of Artists. In 1944/45 was Gottlieb Directeur van de Federation of Modern Painters and Sculptors, New York.

In 1945 kocht het Guggenheim 11 schilderijen en een gouache van Gottlieb. In 1946 nam hij deel aan het forum, "Problems of Art and Artists Today and Tomorrow" en was voorzitter van het forum "The Function of Art Criticism."
Gottlieb nam ook deel aan de Internationale Expositie van Moderne Kunst in het Musée d'Art Moderne in Parijs. In 1947 nam hij deel aan de expositie "Introduction a la Peintures Moderne Americains" in Galerie Maeght in Parijs.

In 1948 nam Gottlieb deel aan het forum "The Modern Artist Speaks" in het Museum of Modern Art, New York en aan het forum "The Schism Between Artist and Public", georganiseerd uit protest tegen de expositie-jury van het Metropolitan Museum of Art, door wie Gottlieb en zijn collega's bekend werden als "The Irascibles".The Irascibles, Nina Leen, 1950, voor Life magazine)

De fotojournaliste Nina Leen bracht 15 van de ondertekenaars samen voor een foto die The Irascibles genoemd werd: Eerste rij van links naar rechts: Theodoros Stamos, Jimmy Ernst (zoon Max Ernst), Barnett Newman, James Brooks, Mark Rothko. Middelste rij: Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jackson Pollock, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin. Achterste rij: Willem de Kooning, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Hedda Sterne.

In 1952 ontwierp Gottlieb de decoraties voor het tabernakel van de synagoge B'nai Israel, Milburn, NJ. Ook in 1952 ontwierp en hield hij toezicht op de fabricatie van de glas in lood facade voor het Milton Steinberg Memorial Center in New York. In de Kootz Gallery in New York City werd zijn eerste Imaginary Landscape getoond.

Adolph Gottlieb ontwierp in 1953 de decoraties voor het tabernakel van de synagoge van Milburn en de Beth-El tempel in Springfield. Hij nam deel aan de conferentie "Art Education and the Creative Process," gesponsord door het Museum of Modern Art, New York. Voorts had hij een retrospectieve tentoonstelling georganiseerd door Bennington College, VT.

Vanaf 1957 versimpelde Gottlieb zijn beeldtaal tot enkele hoofdvormen, zoals zwevende bogen en blokken, waardoor zijn werk duidelijk aansluiting vond bij het meditatieve abstract expressionisme van zijn kunstvriend Mark Rothko en het werk van Kline. In januari 1957 werd zijn eerste Burst schilderij getoond in de Martha Jackson Gallery. Gottlieb doceerde aan het Pratt Institute, Brooklyn, New York en aan de University of California in Los Angeles.

In 1959 neemt Gottlieb deel aan documenta 2 in Kassel.

Adolph Gottlieb krijgt in 1963 de Grote prijs op de Biennale van Sao Paolo.

In 1965 ontving hij de prijs van de American Academy of Achievement, Dallas, Texas.lithografie, Untitled (Red Burst), 1969

In 1966 werd zijn studio met alles erin vernietigd door een brand.

In 1967 werd hij aangesteld bij de Kunstcommissie van de stad New York.

In 1968 had Gottlieb een retrospectieve tentoonstelling georganiseerd door en geëxposeerd in zowel het Whitney Museum of American Art, New York en het Solomon R. Guggenheim Museum, New York, die tegelijkertijd in beide musea opende op 14 februari.

In 1970 werd Gottlieb getroffen door een beroerte, die hem aan de linkerkant verlamde, waardoor hij aan een rolstoel gekluisterd zat. Hij bleef door schilderen.

In 1972 werd hij gekozen tot lid van het National Institute of Arts and Letters.

Op 4 maart 1974 stierf Adolph Gottlieb in New York City.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.