kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adrien-Joseph Heymans

Adrien-Joseph Heymans (1839-1921)

De Belgische schilder Adrien-Joseph Heymans wordt op 11 juni 1839 in Antwerpen geboren als zesde kind van Gaspar-Petrus Heymans, een handelaar in vensterglas, en Elisabeth Wouters.

Zijn vader overlijdt wanneer hij zeven jaar is. Adrien-Joseph wordt overgebracht naar zijn oom, die burgemeester is van Wechelderzande, een onooglijk klein dorpje in een schraal Kempens heidelandschap. Het is hier dat zijn hartstochtelijke gehechtheid aan de Kempen en zijn onblusbare scheppingsdrang ontluiken.

In 1853 schrijft A.J. Heymans zich in als student aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Hij volgt er samen met Isidoor Meyers les bij Jacob Jacobs.

In 1856 vertrekt Heymans met Meyers naar Parijs waar zij gordijnen beschilderen om in hun levensonderhoud te voorzien. Vooral de periode in Parijs was bepalend voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Heymans en Meyers ontmoeten de eerste Franse impressionisten van de school van Barbizon zoals Corot, Millet, Rousseau en Daubigny. Vooral Corot en Daubigny maken een grote indruk op de jonge Heymans.

Aan het einde van de zestiger jaren verliet Adrien-Joseph Heymans zijn atelier en ging in de open lucht schilderen. Hij schilderde vooral landschappen in de buurt van zijn huis in Wechelderzande.

Na omzwervingen in de Ardennen en Kalmthout, waar hij T. Baron ontmoet, trouwt de schilder in 1869 met Angeline Tezdie en keert terug naar Wechelderzande. In 1877 laat hij in de Kempense gemeente een statig huis bouwen. Het echtpaar krijgt vijf kinderen, van wie de twee oudsten, een tweeling, zeer jong overlijden.

Dankzij zijn exposities raakte Heymans bekend als een schilder, die met brede toets licht- en kleureneffecten wist op te roepen. In 1884 werd hij door de kunstenaarsgroep Les Vingt uitgenodigd om deel te nemen aan een expositie.

Adrien-Joseph Heymans schilderde vooral landschappen en groeide uit tot een toonaangevend kunstenaar binnen de impressionistische beweging in België. In 1904 richtte hij met Emile Claus de groep Vie et Lumière op.

Hoewel hij in het begin een slaafse volgeling van Jacob Jacobs is, ontpopt Heymans zich onder invloed van zijn Franse voorbeelden als een rasecht plein-airist en paysagist wiens doeken getuigen van een onvergelijkbare poëzie en tederheid. Pol De Mont noemt hem terecht "een dichter met het penseel". Is zijn penseeltrek op dat moment nog breed en smeuïg, mals en krachtig, stilaan verheldert Heymans' palet en speelt de wisseling van dag en nacht en van de seizoenen een steeds grotere rol. In deze luministische periode zoekt Heymans ook vaker zijn toevlucht tot het pointillisme om het spel van licht en schaduw beter tot zijn recht te doen komen. In zijn laatste jaren als schilder keert Heymans terug naar een impressionisme met heldere kleuren en brede borstelstreken.

In 1913 moest Heymans het schilderen wegens problemen met zijn gezondheid opgeven.

A.J. Heymans is samen met Rosseels en Meyers stichter van de school van Kalmthout (école du Gris). Hij staat ook aan de basis van de school van Dendermonde. De schilder wordt tevens stichtend lid van de Société Libre des Beaux-Arts, lid van Libre Esthétique, de Groupe des XX, Vie et Lumière, en l'Art Contemporain (kunst van heden).

Dat Heymans zelfs tijdens zijn leven een zeer gewaardeerd schilder is, getuigen de vele eretekens, medailles en prijzen die de man in binnen- en buitenland mocht ontvangen. Zo krijgt hij een gouden medaille in Brussel (1865) en Gent (1878), de grote prijs van St. Louis (1904) en een eerste diploma in Buenos Aires (1910). Heymans is ook gekroond tot officier in de Leopoldsorde en ridder in het erelegioen in Frankrijk, een eer die slechts zeer uitzonderlijk een buitenlands kunstenaar te beurt valt.

Werken van A.J. Heymans zijn te bezichtigen in musea over heel België, nl. Brussel, Gent, Luik, Namen, Elsene, Dendermonde, Antwerpen, ...

Relevante verwijzingen, galerie, bronnen en boek: http://home.pi.be/~steferic/heymans_index.html

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.