kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

aeropittura

Letterlijk: luchtschilderen. Beweging in de Italiaanse kunst, een ontwikkeling van het futurisme, waarin kunstenaars proberen de sensatie van het viegen uit te drukken.

Marinetti publiceerde in 1929 'Il Manifesto dell'aeropittura' waarin hij de invloed van het vliegen op de kunst benadrukt. Zo houdt de ervaring van de hoogte bijvoorbeeld in dat het detail te verwaarlozen is en dat er een noodzaak is om alles te synthetiseren en volledig te transformeren.

. In 1929 ondertekende Gerardo Dottori (1884-1977) het manifest en in 1941 schreef hij het "Manifesto futurista umbro dell'aeropittura".
. In de jaren dertig sloot Roberto Marcello Baldessari zich in Italië aan bij de Aeropittura en exposeerde verschillende keren met deze groep.
. In 1937 keert Enrico Prampolini terug naar Italië en wijdt zich aan de Aeropittura.
. Giacomo Balla was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het futurisme en de Aeropittura.

Kunstenaars: Fedele Azari, Giacomo Balla, Uberto Bonetti, Benedetta Cappa, Giuseppe Caselli, Nino Costa, Tullio Crali, Gerardo Dottori, Leandra Angelucci Cominazzini, Fillia, Sante Monachesi, Pippo Oriani, Osvaldo Peruzzi, Enrico Prampolini, Aldo Righetti, Mino Rosso

Websites:
Deze kunststroming dankte zijn naamgeving aan de schilders Carlo Carrá en Giorgio de Chirico die hun kunst in de periode 1910 tot 1920 deze naam gaven. Hun werk valt te omschrijven als een realistische weergave van verlaten ruimtes zoals een plein, kamer of straat gekenmerkt door de aanwezigheid van een aantal geheimzinnige objecten zoals bijvoorbeeld speelgoed, een hoed, lange schaduwen of perspectivische vertekeningen. De combinatie van deze twee aspecten zorgen voor een mysterieuze en melancholieke sfeer. De verstilling en de verlatenheid die schilderijen uitdrukken doen vermoeden dat er een aanwezigheid bestaat van een metafysische werkelijkheid die zowel voelbaar als ongrijpbaar is. - (igitur-archive.library.uu.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 730.