kunstbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert AnkerZwitsers schilder, geboren 1 april 1831 in Ins (kanton Bern) - overleden 16 juli 1910 aldaar.

Zijn werk omvat stillevens, portretten, waaronder vele kinderportretten, soms ook van oude mensen, landelijke taferelen en gevoelige genretaferelen, die in stilistisch opzicht dicht bij het impressionisme staan.

Albert Anker, zoon van een veearts, begon in 1851 met zijn theologiestudie in Bern maar in datzelfde jaar maakte hij ook zijn eerste reis naar Parijs en begon zich voor de schilderkunst te interesseren. Zijn theologiestudie zette hij daarna voort in Halle maar de schilderkunst bleef trekken. In het voorjaar van 1854 keerde hij terug naar Bern om daar zijn studie af te maken maar zijn vader zag wijselijk in dat een kunstzinnige loopbaan vermoedelijk beter voor hem was. Hij stemde erin toe dat zijn zoon naar Parijs ging en gaf hem bovendien 250 Frank mee.

Albert Anker kreeg zijn opleiding aan de Ecole des Beaux-Arts en in het atelier van zijn landgenoot Charles Gleyre. In die tijd identificeerde hij zich enigszins met Luther in zijn gewetensstrijd in het klooster en zo ontstond als een van zijn eerste schilderijen 'Luther im Kloster von Ehrfurt'. Luther staat daarop afgebeeld met sikje zoals Anker zelf in die tijd ook droeg. De 'levensechte' schilderijen ontstonden blijkbaar later.

Afzonderlijk beschouwd blijven de schilderijen van Albert Anker stuk voor stuk juweeltjes van inlevingsvermogen. Zoals de uitbeelding van de psychische concentratie van een meisje tijdens het breien in 'Strickendes M├Ądchen' (zie afbeelding) en geschilderd met een uiterst verfijnde techniek.
- www.karlbarth.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 17.