kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert MarquetGeboren Bordeaux 27 maart 1875, gestorven Parijs 14 juni 1947
Franse schilder

Albert Marquet was medeoprichter en belangrijk vertegenwoordiger van het fauvisme.

In 1890 verhuisde Marquet naar Parijs waar hij aan de École des Arts décoratifs studeerde en waar hij Henri Matisse leerde kennen. In 1892 begon hij te studeren aan de École des Beaux-Arts bij Gustave Moreau.Nu, dit fauve

Het werk Nu, dit fauve van Marquet baarde groot opzien op een gezamenlijke tentoonstelling van de fauvisten in Salon d'Automne in 1905, het werk dateerde nog uit 1898. Hij exposeerde hier samen met Henri Matisse, Maurice de Vlaminck, André Derain, Othon Friesz, Georges Rouault, Raoul Dufy, Henri Manguin, Georges Braque, Louis Valtat en Jean Puy. Zoals in de werken van de andere Fauves, domineert hierin de toepassing van de pure, niet meer illusionistisch werkende kleur.

Later wendde Marquet zich evenwel af van de felle kleuren van de fauvisten. Vanaf 1906 worden zijn kleuren steeds genuanceerder. Zijn meest geliefde onderwerpen zijn landschappen en stadsgezichten, vooral van havensteden. Kenmerkend voor zijn schilderijen is de sterk verschuivend werkende compositie die is opgebouwd uit heldere kleurvlakken. Niettemin verstond de schilder de kunst zijn landschappen in een stemmige sfeer te hullen. De mooiste voorbeelden hiervan zijn de Parijse winterzichten.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Marquet .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 748.