kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aldert Mantje

Aldert Mantje (1954)

Aldert Gerardus Johannes Mantje, beeldhouwer, graficus, schilder, geboren 27-2-1954 te Velsen,

Rietveld Academie (80-83).

Mantje initieerde oa Aorta, Seymour Likely, (Indoor Land Art Program) en het Winston Hotel.

Mantje ging een samenwerkingsverband aan met de schilder/tattoo king Henk Schiffmacher, wat resulteerde in vier schuttersstukken, geëxposeerd op de Parade.

The Indoor Land Art Program
13 december 1997 t/m 8 februari 1998
Eind jaren '60 was Land Art een hoogst populaire kunstvorm met projecten als de spiraalvormige pier van Robert Smithson en het landschap vol gordijnen van Christo. De Amsterdamse kunstenaar Aldert Mantje en Peter Kempff bedachten een hedendaagse, eenvoudiger variant op deze traditionele Land Art door het creëren van een miniatuur landschap, waaraan meerdere kunstenaars meewerken. Het resultaat is een reizende tentoonstelling die ook in de Kunsthal te zien is: een uitgestrekt landschap van 22 x 3 meter waarin meer dan twintig kunstenaars hun ideeën door Mantje en Kempff hebben laten uitvoeren. Te zien zijn bijvoorbeeld drie neergestorte vliegtuigen, een bergplateau en een Russisch "hobbyloods"-terrein.

De Nachtwacht van Rembrandt
Voss en Mantje proberen de Nachtwacht 2 minuten later te schilderen op ware grootte en onder barre omstandigheden. Op het groepsportret van de compagnie van kapitein Frans Banning Cocq hebben
alle geportretteerden al eeuwenlang hun vaste stek. Maar hoe ziet de door Rembrandt geschilderde groep er 2 minuten later uit? Staan de mensen nog stokstijf in het gelid of hebben ze allemaal een andere positie ingenomen? Voss en Mantje laten het zien en hebben grootse plannen met hun Nachtwacht.

De Nachtwacht van Rembrandt krijgt drie eigentijdse varianten. Een aantal kunstenaars schildert los van elkaar een eigen versie van het wereldberoemde schilderij. In een atelier op Schiphol, in aankomsthal vier, beginnen de schilders Aldert Mantje en Jan Maris maandag met een variant waarbij de figuren twee minuten later in de tijd zijn afgebeeld. In hetzelfde atelier is schilder Ernst Voss al bezig met een persoonlijke visie op Rembrandts werk. Zijn schilderij lijkt op het origineel, maar iedere figuur heeft een net even andere houding, uitdrukking of plaats. Sandra Derks maakt de derde Nachtwacht, dat wordt een vrouwenversie. Alle doeken hebben dezelfde afmeting van de originele Nachtwacht inclusief de lijst: 3,80 bij 4 meter.

Verhuizing
De projecten begonnen met de verhuizing van de echte Nachtwacht door het Rijksmuseum in december vorig jaar. Het doek werd verplaatst naar de Philipsvleugel in verband met een grootschalige renovatie van het Amsterdamse museum. ,,Mantje en ik wilden toen de kist beschilderen waarmee de Nachtwacht was vervoerd'', aldus Voss vrijdag. Het Rijksmuseum stelde toen het lege witte doek beschikbaar dat het museum gebruikte voor een proefverhuizing. Voss en Aldert konden het daarna niet eens worden over de schilderstijl, waarop zij afzonderlijk verder gingen. Voss is in augustus begonnen. ,,Ik dacht in twee weken klaar te zijn, maar dat bleek een misvatting. Met veel partijen ben ik nog aan het strubbelen.'' Hij hoopt in februari tot een afronding te komen.

Webcam en op tv: D e N i e u w e N a c h t w a c h t

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.