kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alex Fischer

Duitse kunstenaar, geboren in 1968 te hamburg, Duitsland. Leeft en werkt in amsterdam sinds 1998.

Website: hamburg
1998 - 2001 gerrit rietveld academie / amsterdam

In het werk van Alex Fischer staat de mogelijkheid tot herdruk en het gebruik van teksten/letters centraal. Volgens Fischer heeft de hedendaagse 'no-time-to-waste'-mens eenvoudigweg geen tijd meer heeft om zich te verdiepen in beeld. Zo maakt Fischer boomsculpturen, waarvan hij afdrukken maakt op canvasdoeken. Fischer ziet dat werk als een eeuwenoud typemachinesysteem op levende en dode bomen, waarmee hij propaganda en headlines maakt. Dit resulteert in unieke, meervoudige prints waarin hij teksten opsplitst, ineendrukt en herschikt. Fischer wil daarmee mensen op een nieuwe manier naar de natuur laten kijken. Het origineel kan door iedereen gebruikt worden voor herdruk zo lang als de boom blijft leven. (Gijs Frieling)
. Met hetzelfde doel hakt Fischer stempels in levende bomen om er T-shirts en papier mee te bedrukken: het wekt de verontwaardiging van mensen die zonder al te veel gewetenswroeging een tropisch houten tuintafeltje zullen aanschaffen. (Gijs Frieling)2007 In W139 presenteert Alex Fischer inde tentoonstelling 'Under' deze zomer frottages van 'Manhole covers' (putdeksels). Het is readymade grafiek. Onder de titel Drainspotting vormen ze een wereldkaart van voorbeeldige industriƫle/grafische vormgeving: anoniem en functioneel.
Overal ter wereld kan Alex Fischer werken aan zijn serie 'Manhole covers' mits hij maar een vel papier bij zich heeft om de frottages op over te brengen. Hij presenteert het publiek de deksels, waar ze doorgaans overheen rijden of lopen zonder er acht op te slaan, in al hun glorie en vestigt de aandacht op de onderlinge verschillende, de complexiteit van de ontwerpen.
Fischer wordt door zijn frottages bewogen, niet alleen omdat hij toont wat meestentijds over het hoofd wordt gezien, maar ook omdat ze hem herinneren aan zijn reizen langs verschillende landen.
Websites: www.kunstkanaal.net


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.