kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 26-11-2008 voor het laatst bewerkt.

Alexander Bening

Nederlands schilder en miniaturist uit de laat-gotiek, aantoonbaar sinds 1469 - overleden 1519 in Brugge. Hij werd in 1469 opgenomen in het St. Lucasgilde van Gent en in 1486 in dat van Brugge.

Alexander Bening was de stichter van de Gents-Brugse School, waarvan de invloed zich tot Engeland uitstrekte. Aan hem worden miniaturen toegeschreven in het Getijdenboek van Maria van Bourgondi├ź (1480, West-Berlijn, Kupferstichkabinett). In stilistisch opzicht staat hij dicht bij zijn zwager Hugo van der Goes.

Simon Bening Vlaams miniaturist, ca. 1483 Gent - 1561 Brugge.
Hij illustreerde boeken voor Kardinaal Albrecht van Brandenburg, keizer Karel V en koning Ferdinand van Portugal. Hij was gespecialiseerd in getijdenboeken. Simon leerde het vak in de werkplaats van zijn vader Alexander Bening in Gent. Hij had al snel succes en was minstens drie keer deken van het Sint-Johannes en Sint-Lucas gilde van de kaligrafen, boekverkopers, miniaturisten en boekbinders. Zijn oudste dochter Levina Teerlinc werd hofschilderes van Eduard VI van Engeland. The golfbook is een getijdenboek geïllustreerd door Simon Bening ca 1540 en bewaard in de British Library. Het is beroemd vanwege de afbeeldingen van sport en vrije tijdsbestedingen. Het ontleent zijn naam aan een miniatuur die een golfspel afbeeldt. - (Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Bening.)


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 399.