kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Calder

Amerikaanse beeldhouwer, geboren in 1898 Lawnton, Philadelphia, USA.

Calder gebruikt krachtige kleuren in overdadig gebogen vlakken. Met zijn mobiles heeft Calder de beweging in de beeldhouwkunst geïntroduceerd. In zijn beeldhouwwerken combineerde Calder elementen van het abstracte surrealisme met een strikt constructivisme.

Dankzij zijn mobiles werd hij de eerste Amerikaanse moderne beeldhouwer, die beroemd werd. Calder begon als maker maker van speelgoed. Vooral zijn 'Circus' is erg bekend. Daarmee trad hij ook op. Het speelse van zijn circusartiesten is terug te vinden in zijn abstracte mobiles. Een lichte beweging van één element van zijn mobiles wordt direct overgenomen door alle andere. Het hele object komt dan in beweging, waardoor het geheel een steeds wisselend beeld geeft.

biografie
Alexander Calder werd geboren als zoon van Alexander Stirling Calder en was de kleinzoon van Alexander Milne Calder. Alexander Calder is net zoals zijn vader en grootvader beeldhouwer geworden.

Na zijn opleiding als ingenieur in de mechanica in New Jersey, waar hij ook een tijdje in werkzaam was, kwam hij terecht in het stevens Institute of Technology.

Daar ontplooide hij zich als kunststudent. Vele baantjes passeerden de revue en uiteindelijk kwam hij op the Art Students League in New York City terecht in 1923. Hij maakte onder andere voor een politieblad illustraties.

In 1925 publiceerde hij zijn eerste boek met daarin schetsen van dieren. Dit waren afbeeldingen die hij met pen, potlood, maar ook met de penseel had gemaakt. Ook stadsgezichten, die hij vaak in olieverf maakte, kwamen van zijn hand. Het tekenen en schilderen van abstracte dierenfiguren in tropische wouden begon rond 1926 steeds meer zijn interesse te krijgen.

In 1926 verhuisde hij naar Parijs en bezocht daar de Academie de la Grande Chaumiere. Een ontmoeting met Miro spoort hem aan om figuren van dieren en planten uit staaldraad te vervaardigen.

In 1928 had Calder zijn eerste expositie op de Salon des Independants in New York City en daarna volgden er velen, ook in Europa.

In 1929 ontmoet hij Mondriaan, van Doesburg en Fernand Leger en experimenteert hij met beweegbare constructies van ijzerdraad (mobiles).

In 1931 sluit hij zich aan bij Abstraction-Creation.

Vanaf 1932 vervaardigt hij mechanische en later in de lucht bewegende beeldhouwwerken die door Duchamp mobiles worden genoemd.

1936 De werken die hij op de tentoonstelling 'Cubism and Abstract Art' in het Museum of Modern Art toont maken hem beroemd in de VS.

In 1935/36 maakt hij verschillende decorontwerpen voor de choreografe Martha Graham.

In 1941 construeert hij grote mobiles die door Arp stabiles worden genoems.

1943 - Grote oversichtstentoonstelling in New York.

1952 - Speciaal eerbetoon op de Biennale van Venetie.

Van 1955 tot 1964 neemt hij deel aan Documenta 1-3, te Kassel.

In de jaren zestig en zeventig betekenden zijn monumentale staalconstructies een nieuwe impuls voor de beeldhouwkunst.

In 1968 creeert hij zijn grootste 'stabile', Red Sun, 24 meter hoog en zijn grootste 'mobile', 'Red, Black and Blue', 14 meter breed.

op 78-jarige leeftijd in 1976 is hij in de woning van zijn schoonzoon aan een hartaanval overleden.

zie ook:
Geen Gemier!


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 439.