kunstbus
Dit artikel is 05-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Ivanov

Russisch kunstschilder (Sint-Petersburg, 16 juli 1806 - Sint-Petersburg, 3 juli 1858).

Aleksandr Andrejevitsj Ivanov schilderde voornamelijk neoclassicistische stukken met historische of bijbelse onderwerpen schilderde.

Reeds op elfjarige leeftijd studeerde Alexander Ivanov samen met Karl Brjoellov aan de Keizerlijke Academie der Schone Kunsten; hij kreeg daar les van zijn vader, Andrej Ivanovitsj Ivanov. Het grootste deel van zijn leven bracht Ivanov door in Rome, waar hij bevriend raakte met Nikolaj Gogol, en raakte hij onder de invloed van de Nazareners.

Zijn belangrijkste werk, waar hij gedurende 20 jaar (van 1837 tot 1857) aan werkte, was het werk De verschijning van Christus aan de mensen naar het Bijbelverhaal MattheĆ¼s 3:13. Van dit werk zijn ongeveer 300 studies bewaard gebleven die ieder in hun eigen recht ook meesterwerken te noemen zijn. Het stuk werd door het publiek slecht ontvangen. Het doek hangt tegenwoordig in de Tretjakov-Galerij, maar de studies zijn voornamelijk in het Russisch Museum tentoongesteld.

In 1857 keerde Ivanov terug naar Sint-Petersburg. Op 3 juli 1858 stierf hij aan de gevolgen van cholera. Na zijn dood werd zijn werk alsnog door critici erkend als meesterwerk.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Ivanov_(schilder)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 773.