kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alfred Jarry

Alfred Jarry (Laval, 8 september 1873 - Parijs, 1 november 1907) was een Franse poète maudit, dramaturg en romanticus die leefde in het 'Fin de siècle'.

Een bekend werk van hem is Ubu Roi.

Alfred Jarry, die grootse bekendheid kreeg door als auteur van een toneelstuk met de naam Ubu Roi (geschreven door Jarry en zijn schoolkameraden), dat in 1896 in Parijs werd gespeeld is tevens de bedenker van de 'patafysica. Jarry leende van Ubu Roi zijn 'wetenschap van de 'Patafysiek' om deze hierop aan het romanpersonage Dr. Faustroll toe te bedelen in een postuum gepubliceerde roman. Jarry ontwikkelde zijn wetenschap der wetenschappen verder in novellen, gedichten en essays. Zowel Jarry als de 'Patafysiek bleven controversiële onderwerpen in Franse literatuur, van de periode van het symbolisme tot die van het existentialisme. Hoogst tegenstrijdige lofuitingen ontving hij van Apollinaire, Max Jacob, André Breton, André Gide, Antonin Artaud en Raymond Queneau.

Jarry, geboren in 1873, en op zijn tweeëntwintigste gevierd om zijn weloverwogen excentriciteit, leefde in het middelpunt van de aandacht. Hij rekende zich tot de bohème van de kroegen van Montmartre (als een van de meest karakteristieke aspecten van het Parijse leven) en nam deel aan het nachtelijke leven van wijn, absint en integriteit die zich verschool achter deze façade. Hij was bevriend met de symbolisten, die ook zijn artikelen uitgaven, en was, zoals zij het waren, op de hoogte van de relatie tussen de klank en de verborgen suggesties van de taal die een relatie suggereren tussen alle bestaande zaken. Hij werd meegesleept in het occultisme, liep mee met de Rozenkruisers, de satanisten en verwierf esoterische kennis die waanzinnig populair was in deze periode. Zonder er zelf enige tegenstelling in te zien was hij ook gefascineerd door de nieuwste wetenschap, niet het positivisme zoals dat in zijn eigen land populair was, maar de tot de verbeelding sprekende experimenten van de jongste generatie Engelse uitvinders als Lord Kelvin (over de relativiteit en nieuwe meeteenheden) en C.V. Boys (in zijn verbazingwekkende boekje 'Soapbubbels and the Forces Which Mould Them' dat nog steeds tot de aanspreekt en nog immer populair is in de Verenigde Staten) en de onoverkomelijke H.G. Wells. Niet in de laatste plaats was Jarry, gefascineerd door de onverschrokken dynamiek van het anarchisme dat, evenals de handelingen van Ubu Roi, als doel had de gevestigde maatschappelijke structuren omver te werpen en op de ruines een nieuwe structuur te stichten.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Jarry

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.