kunstbus
Dit artikel is 13-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alfred Sisley

De kunstschilder Alfred Sisley was van Engelse afkomst, maar werd geboren in Parijs, 30 oktober 1839, gestorven in Moret-sur-Loing, 29 Januari 1899.

Uitgezonderd een korte periode in Londen, waar hij in de zakenwereld belandde, woonde en werkte hij het grootste gedeelte van zijn leven in Frankrijk. Via het museum in Londen kwam hij in contact met het werk van Constable en Turner.

In 1862 keerde hij terug naar Parijs en ging studeren bij Gleyre, waar hij de kunstenaars Pierre Auguste Renoir, Claude Monet en Frederic Bazille ontmoette. Vanaf 1863 schilderde dit viertal geregeld samen in de openlucht, waarbij de vrienden een voorkeur hadden voor het bos van Fontainebleau. Samen met hen ontwikkelde hij de typisch impressionistische landschapstijl met het lichte palet en nonchalante compositie.

Sisley stond aanvankelijk sterk onder de invloed van Charles-François Daubigny, maar vooral Courbet en de beroemde landschapschilder Jean Baptiste Camille Corot, de laatste der klassieke landschapschilders op de grens van het impressionisme. Sisley ontwikkelde echteer zijn eigen, rustige, lyrische stijl. Pas na 1870 ging Sisley werken op de impressionistische manier. Tot die tijd produceerde hij vrij weinig.

Tijdens de Frans-Duitse Oorlog verloor hij zijn (geërfde) kapitaal, waardoor Alfred Sisley in het vervolg moest bestaan van de opbrengsten van zijn kunst.

De werken van Alfred Sisley kenmerken zich door een zekere melancholie, die hij oproept door het gebruik van stemmige kleuren. Sisleys werk bezit een gereserveerde poëzie zonder enig effectbejag; met grote gevoeligheid wist hij het leven in de provinciestadjes waar hij woonde (Louveciennes, Marly, Sèvres, Moret-sur-Loing), uit te beelden; vaak schilderde hij hetzelfde onderwerp op verschillende tijden of in verschillende seizoenen.

In de tachtiger jaren woonde hij in Louveciennes en rond Moret-sur-Loing, vlakbij het bos van Fontainebleau. Zijn onderwerp was altijd het landschap. Tragisch voor Sisley was dat hij tijdens zijn leven niet de erkenning kreeg van het grote publiek, noch van de kunstcritici en hij leefde en stierf in bittere armoe.

Alfred Sisley stierf op 29 januari 1899 in Moret-sur-Loing.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.