kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alice Schorbach

Alice Schorbach (1940)

Karin Alice Schorbach, Duitse schilder, beeldhouwer, geboren 14-1-1940 in Kassel, leeft en werkt vanaf 1970 in Amsterdam.

1956 - 1960 Ontario College of Art, Toronto, Canada
1960 verhuist naar Keulen, Duitsland
1970 verhuist naar Amsterdam
1987 - 1988 verblijf in New York

(15/09/2007 <> 25/11/2007) Rijksmuseum Twenthe: Alice Schorbach. Schilderijen
De schilderijen van Alice Schorbach bestaan uit samenstellingen van panelen in verschillende maten, vormen en diktes. Ze beperken zich niet tot het gebruikelijke platte vlak, maar werken meer als blokken aan de wand. Door dit objectmatige karakter en door hun dikwijls flinke formaat maken ze een monumentale indruk.

De voorzijden van de verschillende onderdelen worden beschilderd met meerdere lagen eitempera in nuances wit en grijs. Zo ontstaat een precieus, voor het oog schemerend oppervlak met een onbenoembare tonaliteit.
Alleen op de soms afgeschuinde zijdes van de panelen wordt kleur aangebracht, veelal een van de drie primaire kleuren. Van de voorzijde is de kleur vaak alleen waarneembaar in de reflectie op de belendende vlakken of op de wand. Afhankelijk van de lichtinval en het standpunt van de kijker verandert de intensiteit van de reflecties op de muur en op de raakvlakken van de panelen.
Het schilderij breidt zich door de reflecties als het ware uit tot zijn omringende omgeving, het lijkt tezweven in een zweem van licht. Het etherisch-witte oppervlak versterkt de indruk van gewichtloosheid.
Door dit verfijnde spel met licht en kleur weet Alice Schorbach de in beginsel zware en massieve composities van vlakken en volumes een bijna immaterieel karakter te geven.

Publicatie: In samenwerking met Slewe Galerie in Amsterdam verschijnt de publicatie Alice Schorbach Schilderijen / Paintings, met een tekst van kunsthistoricus Christine Wagner en 21 afbeeldingen in kleur.
In de museumwinkel verkrijgbaar of te bestellen via de Webwinkel. Prijs € 25,-.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.