kunstbus
Dit artikel is 21-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alicia PenalbaArgentijns-Franse beeldhouwster, geboren San Pedro, Buenos Aires, 7 augustus 1913, gestorven Frankrijk 4 november 1982

In 1930 begint Alicia Penalba te studeren aan de Kunstacademie van Buenos Aires, waar zij haar leraarsdiploma tekenen en schilderen behaalt. Zij neemt deel aan Salons en groepsexposities en wint verscheidene internationale prijzen.

In 1943 wordt Penalba leerling-beeldhouwster in het atelier van E. Centurio. In 1947 ontvangt zij een prijs op de Salón Nacional.

In 1948 wint Penalba een beurs van de Franse regering, waarmee ze zich eind november van dat jaar in Frankrijk vestigt. Zij begint een studie graveerkunst aan de École Nationale Superieure des Beaux-Arts. In 1949 wint zij de graveermedaille voor buitenlandse studenten en gaat zij bij Ossip Zadkine studeren aan de Académie de la Grande Chaumiére.

Zij ontdekt het werk van Hans Arp, Bancusi en Giacometti en leert Étienne Martin, François Stahly, Étienne Hajdu en Marta Colvin kennen, met wie zij deelneemt aan talrijke groepsexposities.

In 1951 creëert Alicia Penalba haar eerste non-figuratieve beeldhouwwerk en in 1952 vernietigt zij systematisch het grootste deel van haar vroege werken.

Eind 1953 in een periode van teruggetrokkenheid vervaardigt Penalba Totems (Surveillant des rêves, Le Voyeur des Nuits) en Plantaardige liturgieën (Liturgies végétales), smalle buisvormige beelden die zich van binnenuit openen. In 1955 exposeert zij in de Salon Réalités Nouvelles.

In 1956 in haar beeld De vonk kiest Penalba voor kantige zaagtandvormen.

In 1957 heeft zij haar eerste solotentoonstelling in Galerie du Dragon in Parijs. Patrick Waldberg schrijft de eerste monografie over de kunstenares.Grand Double

Aan het eind van de jaren '50 in haar serie van Doubles, creëert zij gefractioneerde beelden, waarmee het licht kan spelen.

In de jaren '50 en '60 kreeg Penalba's kunst internationale erkenning. Zij neemt in 1959 deel aan Documenta 2 en in 1964 aan Documenta 3 in Kassel.

Aan het eind van 1959 begint Penalba beeldhouwwerken voor architectuur te maken en ontvangt in 1961 de Internationale Beeldhouwprijs van de vijfde Biënnale van Sao Paulo in Brazilië. Zij krijgt steeds meer exposities, samen met Eduardo Chillida, Étienne Martin en Hajdu in New York , in Zürich, Rio de Janeiro, met César Dodeigne en Roel d'Haese in de Rotterdamse Kunstkring in Rotterdam, Otterlo, Eindhoven, Washington, Wenen, Bâle, Lausanne, met de schilders Wilfredo Lam en Roberto Matta in Parijs, Rome, Milaan, Genève, Brussel, Caracas enz.

Penalba's werken, voornamelijk abstracte bronzen sculpturen aan natuurvormen ontleend, werden wereldwijd op talrijke exposities vertoond. Haar oeuvre is te vinden in een groot aantal musea en beeldentuinen, in Frankrijk (in Parijs en in de provincie), Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland (Paul Klee centrum in Bern), Italië, Argentinië en de Verenigde Staten.

Alicia Penalba creëerde een enorm oeuvre gedurende 30 jaar en werd door critici en een groot wereldwijd publiek erkend om haar unieke stijl. Zij woonde en werkte afwisselend in Parijs en Pietrasanta Italië.

Zij stierf ten gevolge van een ongeluk, haar auto werd gegrepen door een trein op 4 november 1982.

websites: penalba.com,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.