kunstbus
Dit artikel is 25-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Allan d'Arcangelo

Amerikaanse popart schilder, geboren 16 juni 1930 Buffalo (New York) - overleden New York 1998.

D'Arcangelo werkte aanvankelijk abstract, maar wijdde zich later vrijwel uitsluitend aan het weergeven van allerlei verkeersborden- en tekens die op de Amerikaanse straten en wegen voorkomen. Zijn schilderijen vallen op door de schrille fluorescente kracht van de kleur.

Biografie
Hij studeerde van 1948 tot 1953 kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Buffalo, New York. Daarna studeert hij tot 1954 aan het City College en geschiedenis aan de New York School for Social Research, en tot 1957 aan het Mexico College.

Hij begon pas in 1957 met schilderen maar wordt al in 1959 benoemd als leraar aan de School of Visual Arts, New York.

De eerste solo-expositie van d'Arcangelo vond plaats in 1961 in de long Island University in New York.

Zijn eerste schilderijen van filmsterren en alledaagse voorwerpen lopen vooruit op de Amerikaanse popart. Daarna was de Amerikaanse snelweg een regelmatig terugkerend thema.Christmas Eve / 1963, Olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag
Christmas Eve is een geometrisch landschap gezien vanuit het perspectief van een automobilist. D'Arcangelo had al naam gemaakt als pop-artkunstenaar. Vanaf 1963 zal hij veel snelwegschilderijen maken, die gaandeweg abstracter worden en meer afstand nemen van popart.

Arcangelo gebruikt de abstracte stijl van de hard-edge in zijn schilderijen van snelwegen, wegafzettingen en hekken, waarin het landschap vanaf de stoel van de automobilist wordt getoond. Hoewel er wel wat te herkennen is in zijn schilderijen, heeft zijn werk door het gebruik van grote kleurvlakken ook iets abstracts.

In 1964 nam hij deel aan de belangrijke expositie 'American Landscape Painting' in het museum voor moderne kunst te New York.

1965 Artist-in-Residence aan het Aspen Institute, Colorado.

1973 Leerstoel aan het Brooklyn College, New York.

Het werk van Allan d'Arcangelo was regelmatig op exposities te zien: São Paulo, Stuttgart, Aken en New York. Een belangrijke solo-expositie werd in 1979 georganiseerd door het Virginia Museum of Fine Arts in Richmond.

Na een lange pauze begint hij in 1982 opnieuw te schilderen, en vervaardigt aanvankelijk duidelijk omschreven geometrische schilderijen over aspecten van de moderne samenleving.

Websites: www.pemsluijter.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.