kunstbus
Dit artikel is 20-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Allen Jones

Sculptor Allen Jones, talks about his sculpture entitled Temple, enabled by the Cass Sculpture Foundation.

Engelse schilder, geboren 01.09.1937 te Southampton. Woont in Londen.

Een van de vertegenwoordigers van de Britse Poptical-art. Hij behoort tot de tweede generatie van de Engelse popart.

Zijn werk vertoonde aanvankelijk een synthese van diverse stijlen. Hij was zowel met figuratie als met zuiver schildertechnische problemen bezig. Zo maakte hij in 1961 een reeks schilderijen van bussen op "shaped canvasses", waarbij de rechthoek van het doek is onderbroken doordat er een hoek uit is gesneden, zodat er een identificatie van doek en afgebeeld object plaatsvindt. Andere thema's uit die tijd zijn ontleend aan de oorlog, o.a. parachutisten en gevechten. In 1963 verschenen voor het eerst erotische thema's in zijn werk, zoals in zijn serie "hermafrodieten". Delen van vrouwen met lange benen in nylons worden op posterachtige wijze getoond. In 1966 schilderde hij in een veel gladdere detaillistische stijl, die sterk afwijkt van de vroegere gefragmenteerde, vrije vormbehandeling. Ook maakte hij stoelen en tafel in de vorm van poppen. Hij maakte verder veel grafiek, waarbij hij verschillende technieken, bv. litho en collage vermengde. (Summa; elviera 55)

Biografie
Van 1955 tot 1959 studeert Allen Jones aan de Hornsey School of Art in Londen.

In 1960 studeerde hij samen met o.a. Kitaj en Hockney een jaar aan het Royal College of Art (1959-60).

Allen Jones doceert van 1961 tot 1964 lithografie aan het Croydon College of Art, en tekenkunst aan de Chelsea School of Art.

De eerste solo-tentoonstelling van Allen Jones vond plaats in 1963 in Londen en een jaar later exposeerde hij reeds in New york als belangrijke exponent van de Engelse popart-beweging.

In 1964 en 1968 heeft Allen Jones deelgenomen aan de documenta 3 en 4 in Kassel.

Van 1968 tot 1983 is Allen Jones Gastdocent aan de Kunstacademies van Hamburg, South Florida, Los Angeles en Berlijn.

In 1984/85 kreeg de kunstenaar een opdracht voor een beeldhouwwerk voor de Stichting Frederick R. Weisman in Los Angeles.

In de jaren 1979-1980 werd in Londen een omvangrijke overzichtstentoonstelling van het werk van Allen Jones georganiseerd, die later ook in andere musea te zien was.

Vanaf 1986 kreeg Allen Jones verschillende opdrachten voor staalsculpturen.

In 1991 ontwerpt hij een telefoonkaart voor de Poptical-art tentoonstelling in de Royal Academy Londen.

Op de schilderijen van Allen Jones domineren vrouwen. De vrouw wordt daarbij altijd als lustobject weergegeven. In zijn sculpturen, die soms tevens als meubelstuk kunnen dienen, krijgt de vrouw bij Jones een agressief erotische uitstraling. Jones rust deze seksobjecten uit met laarzen en jarretels terwijl ze een sadomasochistische houding krijgen toebedeeld.

Werken:
Ideale partner (perfect passend), 1966-67, olieverf op doek, 280x93 (drie delen), Keulen, Museum Ludwig
De schilderijen van Jones hebben een picturale, posterachtige werking. Hoofdthema is de seksualiteit, gepersonifieerd oor een schitterende, maar zielloze etalagepop met geprononceerde geslachtskenmerken. De vrouwen zijn zielloze etalagepoppen die - hoewel ze lust verbeelden - koel en afstandelijk overkomen. (Leinz 169)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.