kunstbus
Dit artikel is 13-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ambrogio Lorenzetti

Siënees schilder, broer van Pietro Lorenzetti. Hij is vooral bekend om zijn grote fresco's in de Sala della Pace in het Palazzo Pubblico te Siena (1337-1340), die het Goede bewind en het Kwade bewind symboliseren. In de voorstelling met de zegeningen van het Goede bewind laat de schilder een levendig beeld na van het leven in een stad en op het land in zijn eigen tijd, in een grootse compositie vol naturalistische details. Zijn panelen hebben een monumentale allure. In zijn Madonna's treft meermalen de innige, menselijke relatie tussen moeder en kind (Madonna del Latte, Seminario Archiepiscopale, Siena). Van de grote fresco's met scènes uit het Leven van Maria (ca. 1335), die hij samen met Pietro Lorenzetti op de gevel van het Ospedale della Scala aanbracht, is niets bewaard gebleven. Waarschijnlijk greep hij in zijn altaarstuk Presentatie in de tempel (1342; Uffizi, Florence) op een van die taferelen terug. Hier heeft hij getracht, zij het nog met beperkte middelen, het interieur van de tempel met perspectivische middelen te construeren.

Hij maakte wandschilderingen in het Palazzo Publico te Siena, die een allegorische voorstelling geven van de zegeningen van een goed bestuur en de verschrikkingen van een slecht bestuur, naar een thema van Dante. (Summa; Encarta 2001)

De ideale stad, tempera op hout, 33x22, Siena, Pinacotheek
De aanwezigheid van de kunstenaar Ambrogio Lorenzetti in Siena is van 1324 tot 1347 na te gaan. Door zijn reeks fresco's in het Palazzo Publico, waarop hij de goede en de slechte wereldlijke regering heeft voorgesteld, wordt hij als de eerste humanistische kunstenaar van de nieuwe tijd beschouwd. In zijn voorstelling van de ideale stad gaat de nog gotische constructie samen met een ruimteverdeling die vooruit schijnt te lopen op de renaissance. Dit niet alleen door de poging de perspectief te beheersen, maar misschien nog meer door de objectieve kijk van de kunstenaar die zijn onderwerp onbevooroordeeld ziet en probeert het methodisch te ordenen. (KIB late me 124)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.