kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amedeo ModiglianiJoods-Italiaanse schilder en beeldhouwer, geboren 12 juli 1884 in Livorno - overleden 24 januari 1920 te Parijs.

Modigliani schilderde sterk gestileerde naakten en portretten die toch overeenkomst met het model bleef houden. Hij maakte gebruik van gestileerde en verlengde vormen als lange, ovale gezichten met uitgerekte halzen en lange ledematen, waardoor de figuren vaak een melancholieke stemming uitdrukken, de roestkleurige huidskleur en de omlijning van de vormen. Ogen, monden en neuzen staan in de gezichten niet op de 'juiste' plaats, maar vormen toch een sluitend en geloofwaardig geheel. Ondanks de verwrongen lichamen komen ze zeker niet onnatuurlijk over en hoewel hij zijn modellen heel economisch afbeeldt, herkennen we in enkele portretten zijn vriendenkring. Naast het verheerlijken van de vrouwelijke sensualiteit, slaagt Modigliani erin om zijn streng gestileerde naakten een grote psychologische diepgang te geven en ondanks de vervreemde effecten stralen zijn naakten een dusdanige zinnelijkheid uit dat de politie er één liet verwijderen uit de etalage bij Modigliani's eerste tentoonstelling.

biografie
Amedeo Clemente Modigliani werd geboren, op 12 juli 1884 te Livorno in Italie uit Joodse ouders.

Academie te Florene en Venetië; Te Livorno was hij leerling van een landschapsschilder, doch hij schilderde maar 2 landschappen.

Modigliani ging in 1906 naar Parijs waar hij behoorde tot de bohème van Montparnasse.

Vanaf 1909 werkte Modigliani als beeldhouwer onder invloed van negersculpturen en het werk van Brancusi.

Afrikaanse sculptuur was in artistiek opzicht belangrijk sinds 1905. Het debat over wie het eerste beeldje 'ontdekte' gaat nog steeds door, maar bijna elke jonge kunstenaar die een bijdrage van enige betekenis leverde aan de schilder- of beeldhouwkunst van omstreeks dat jaar tot aan de eerste Wereldoorlog, werd er door geraakt. Als Modigliani primitieve kunst had willen bestuderen, moest hij obscure anthropologische periodieken of geleerde artikelen in museumtijdschriften raadplegen; als de laatste al iets over niet-Europese kunst vermeldden, was het meestal van de erkende soort, Indiaas of uit het Verre Oosten. Verder kon hij rondwandelen in het onsamenhangend geordende en slecht verlichte Trocadéromuseum (nu het Musée de I'Homme) of naar gespecialiseerde winkels als Au Vieux Rouet in de rue de Rennes, bij Montparnasse gaan. Kunstenaars als Picasso, Georges Braque, Henri Matisse, Derain, Maurice de Vlaminck, Louis Marcoussis, Lipchitz en Epstein kochten Afrikaanse beelden en hun collecties waren voor Modigliani toegankelijk.

Later schilderde Modigliani alleen. Hij staat onder invloed van Toulouse-Lautrec en Picasso. Maar de impact van Cezanne (met zijn grote kleurvlakken) zal sterker blijken.

Vanaf 1911 komt hij in de mooiste periode van zijn kunst. Deze van de grote naakten , portretten van kinderen en van nederige mensen. Amedeo Modigliani ontwikkelt de zeer gekarakteriseerde lineaire techniek, uitlening der figuren, melancholie en elegantie.

Door toedoen van de dichter Zboronski, die zich over hem en zijn vrouw, Jeanne Hebuterne, ontfermt, kent hij een kortstondig succes.

Na 1915 zal hij zich enkel nog toeleggen op de schilderkunst, maar het exotisme van de maskers en het beeldhouwen blijven in de doeken aanwezig.

Modigliani wordt doorgaans - samen met Chagall en Soutine - een peintre maudit genoemd. Modigliani was ondanks zijn extreme armoede en zwakke gezondheid een groot liefhebber van het nachtleven. Chronische ziekten maken hem het leven echter zuur. Alcohol en drugs zijn nooit ver weg. Hij overlijdt op 35-jarige leeftijd op 25 Januari in 1920 aan tbc en alcoholisme in een hospitaal, zijn vrouw pleegt zelfmoord. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.