kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Bauchant

Frans schilder en hovenier, geboren 24 april 1873 in Chäteaurenault bij Tours - overleden 12 augustus 1958 in Montoire-sur-le-Loir.

Begon in 1914 in het leger te tekenen en ging na 1918 ook in olieverf schilderen. In naïeve trant maakte hij landschappen en bloemstukken.

André Bauchant werd door kunstcriticus en verzamelaar Wilhelm Uhde geïntroduceerd in het Parijse kunstcircuit van de jaren dertig. De woning van Wilhelm Uhde in Parijs was een bekend trefpunt van belangrijke mensen uit de kunstwereld, waaronder Picasso. Picasso had een groot aandeel in de promotie van de nestor van de naïeve schilderkunst: Henri Rousseau, bijgenaamd 'Le Douanier.' (1844-1910). Wilhelm Uhde op zijn beurt raakte gefascineerd door het kunstzinnige talent van zijn huispersoneel, waaronder de tuinman André Bauchant. - (schilderijen vertegenwoordigd op de herfstsalon in Parijs, waar zijn werk de aandacht trok van Ozenfant en Le Corbusier.

Diaghilev gaf hem in 1928 opdracht tot het ontwerpen van de decors voor het ballet op de muziek van Strawinsky's 'Apollon Musagète'.


Waarom koos Bauchant rond 1940 het Victoriepark als onderwerp? Het antwoord hierop vinden we bij de Alkmaarse kunstschilder Dirk Oudes. Zoals we weten werd het werk van Dirk Oudes ooit opgemerkt door de Bergense kunstenares Sally Koning. Zij toonde zijn werk in een Parijse galerie. Daar maakt André Bauchant kennis met het werk van Dirk Oudes en was meteen zo enthousiast dat hij spontaan naar Alkmaar vertrok. Hoewel hij totaal onverwacht bij Dirk op de stoep stond klikte het zo goed tussen deze twee kunstvrienden, dat André enige tijd bij Dirk bleef logeren. Het moet in die tijd zijn geweest dat hij de schetsen maakte voor het schilderij 'Canal in Alkmaar Holland'. Door de naderende oorlog kwam er een eind aan zijn verblijf bij Dirk Oudes. Bauchant keerde terug naar Parijs en plannen om Dirks werk te exposeren in de Parijse galerie Bucher liepen op niets uit. Daarna verwaterde het contact en de beide vrienden hebben elkaar helaas nooit meer teruggezien. - (Dirk Oudes heeft zich naar aanleiding van de contacten met Andre Bauchant en het schilderij "Cleopatra's Barge" geschilderd door Andre Bauchant (1939) laten inspireren tot het maken van het schilderij "Ark van Noah". Het schilderij van Andre Bauchant is te zien in The Museum of Modern Art New York: moma.org (zie ook www.dirkenjaapoudes.nl).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.