kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Breton

Andre BretonAndré Breton Geboren: 18 februari 1896 Tinchebray (Orne) Normandië
Gestorven: 1966 Parijs
Frans schrijver en dichter, studeerde medicijnen, ontdekte de werken van Sigmund Freud en hield zich bezig met allerlei proefnemingen op het gebied van hypnose en psychoanalyse.

Hij heeft een ongelukkige jeugd gehad en dit is - hoewel hij het nooit zelf heeft bevestigd - waarschijnlijk de reden van zijn haat ten opzichte van de burgerlijke idee-fixen: God - Vaderland - Gezin.

In 1913 begon Breton aan zijn studie medicijnen.

In zijn vrije tijd schreef hij symbolische sonnetten. Hij debuteert in het literaire tijdschrift La Phalange met een sonnet opgedragen aan Paul Valéry (1871-1945).

In augustus 1914 brak de eerste wereldoorlog uit en Breton komt bij de gezondheidsdienst te Nantes. Hier merkt hij niets van de 'anti-kunstenaars' met hun ogenschijnlijk onzinnige reactie; de enclaves in Zürich en Barcelona lagen volstrekt buiten het gezichtsveld van Breton.

In 1917 werd Breton overgeplaatst naar het psychiatrisch centrum van St. Dizier, waar hij in contact kwam met de - zij het nog primitieve - praktijk van de psychoanalyse. André Bretons taak was het noteren van dromen en vrije associaties voor therapeutische doeleinden.

In 1919 koos Breton als het epitheton voor de nieuwe - automatische - manier van schrijven: surrealistisch, een eerbewijs aan de uitvinder van het woord die een paar maanden eerder gestorven was. Van 1915 tot zijn dood in november 1918, was Apollinaire Bretons literaire mentor geweest.

In het door hem, Louis Aragon en Philippe Soupault opgerichte tijdschrift 'Littérature' (1919) verscheen de eerste surrealistische tekst van André Breton 'Les champs magnétiques' (1920).

Het Manifeste du surrealisme dat hij in 1924 publiceert is de vrucht van vijf jaar systematische proefnemingen, hoofdzakelijk op het gebied van het 'automatisch schrijven', maar ook op dat van de hypnotische slaap.

Eveneens in 1924 schreef hij het beruchte pamflet 'Le cadavre', naar aanleiding van de-dood van Anatole France. Hij kwam daarbij in aanraking met het marxisme, waarvan hij eerst nog de politieke dictatuur verwierp in 'Légitime défense' (1926),

Het beslissend aandeel dat hij sedertdien in het leven van de beweging blijft nemen, houdt evenzeer verband met zijn streven de innerlijke samenhang van het surrealisten te behouden als met het streven direct in voeling te blijven met het gebeuren.

Reeds in 1925 dwong hij het bestaansrecht van een surrealistische schilderkunst af.

De verschijning van 'Nadja' (1928), de roman die door sommigen hooggeprezen, door anderen verworpen werd, is een ingrijpende gebeurtenis geweest in de geschiedenis der letterkunde van de eerste helft van de 20ste eeuw. Het boek, een soort dagboek, is een van de boeiendste literaire voortbrengselen van het surrealisme.

In 1932 verscheen zijn tweede surrealistisch manifest.

In 1938 verwelkomde hij het binnentreden in deze schilderkunst van het 'absoluut automatisme'.

Tijdens een reis naar Mexico ondervindt Breton invloed van de Indiaanse kunst en raakt er bevriend met L. Trotski. Samen stichtten zij de 'Fédération internationale de l'art révolutionnaire indépendante'. Uit deze tijd dateert ook de merkwaardige 'Anthologie de l'humour noir' (1940). Tijdens de Duitse bezetting wist hij te ontkomen naar de Verenigde Staten.

In 1941 legde hij de nadruk op het eigen karakter van het automatisme binnen de vormgevende activiteiten van het surrealisme.

André Breton stierf in Parijs in 1966 toen hij zeventig jaar was.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.