kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André LaporteAndré Laporte werd geboren in Oplinter (Brabant) op 12 juli 1931.

Hij voltooide zijn muzikale studies in 1958 aan het Lemmensinstituut in Mechelen met het behalen van de Lemmens-Tinelprijs voor orgel, piano, contrapunt en fuga. In diezelfde periode studeerde hij ook moderne filosofie en muziekwetenschap aan de Leuvense Universiteit.

Hij nam deel aan de "Internationale Ferienkurse" in Darmstadt en aan de "Kölner Kurse für Neue Musik" in 1960-65.

In 1972 richtte hij een nieuwe Belgische afdeling op van de "International Society for Contemporary Music" (ISCM), waarvan hij tot op heden voorzitter is. In 2006 werd hij door de Algemene Vergadering van ISCM in Stuttgart verkozen tot erelid van deze vereniging.

Hij kreeg de Koopal-prijs van het Belgisch Ministerie van Nederlandse Cultuur in 1971 en 1976, de Tweejaarlijkse Staatsbeurs voor componisten in 1980, en de Prijzen Mevrouw de la Hault en Gebroeders Darche van het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel.

In 1976 verwierf hij in Bologna de "Prix Italia' voor zijn oratorium "La vita non è sogno" op gedichten van S. Quasimodo.

Zijn opera "Das Schloss", gebaseerd op de novelle van Kafka, werd in 1986 met succes gecreëerd in de Muntschouwburg te Brussel. De Duitse première volgde in 1991 in Saarbrücken.

Hij componeerde het verplicht vioolconcerto voor de 12 finalisten van het Internationaal Koningin Elisabeth-Concours in 1989.

Van 1974 tot 1996 doceerde hij theorie (harmonie, contrapunt, fuga), analyse en compositie aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Tot zijn belangrijkste leerlingen behoorden: Luc Brewaeys, Peter Swinnen, Jan Van Landeghem, Jean-Paul Byloo, Bart Vanhecke, Marc De Hertogh, Dirk De Nef, Stefaan Van de Ginste, Georges De Decker, Daniel Capelletti, Kris Oelbrandt.

André Laporte was productieleider van het Derde Programma van de Belgische Radio en Televisie (1979-1989), en van 1989 tot 1996 artistiek directeur van het BRTN Filharmonisch Orkest.


C-isme (1984) - Serban Nichifor - cello

In 1991 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

In 2003 ontving hij in Den Haag de Visser-Neerlandia Muziekprijs 2002 voor de kwaliteit van zijn volledig werk.

Zijn werken werden uitgegeven door Breitkopf & Härtel (Wiesbaden), Tonos Verlag (Darmstadt), Chester (Londen) en CeBeDeM (Brussel) en uitgevoerd o.m. in de Biënnale van Zagreb, het Herfstfestival van Warschau, het Festival van Vlaanderen; verder in New York, Chicago, Detroit, Hong Kong, Como, Torino, Rome, Leipzig, Praag, Stockholm, Kopenhagen, Winterthur, Bern, Metz, Madrid, Barcelona, Malaga, enz., en in verschillende ISCM-festivals (Boston, Amsterdam, Brussel, Mexico, Kopenhagen, Luxemburg, Yokohama, Ljubljana).

Hij is een veelgevraagd jurylid in binnen- en buitenland.

Websites: www.cebedem.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.