kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Volten

André Theo Aart Volten, Netlov, Nederlandse schilder vanaf 1946, beeldhouwer vanaf 1953, non-figuratief

Volten maakte geometrisch-abstracte beelden en behoorde tot de plaatsbepalende Nederlandse beeldhouwers van de naoorlogse generatie.

Geboren: 19-3-1925 in het Westfriese Andijk
Gestorven: Amsterdam 5-9-2002

Werkzaam in Amsterdam 1945 / In hetzelfde jaar ook verblijvend in Andijk.
Schilder vanaf 1946

Werkzaam in Brussel 1946 - 1950

Werkzaam in Amsterdam 1950 - 1980

Aan het begin van de jaren vijftig vestigde André Volten zich in Amsterdam-Noord. Regelmatig was hij te vinden op een scheepswerf aldaar, waar hij experimenteerde met lassen.

beeldhouwer vanaf 1953

André Volten houdt zich sinds de jaren vijftig als geen andere kunstenaar bezig met de rol van beelden in de openbare ruimte. Naast de talrijke werken die hij realiseerde in Nederland en erbuiten, leverde hij een belangrijke bijdrage aan het debat over de noodzaak van kunst in het publieke domein. De integratie van architectuur en beeldende kunst, zoals die tot stand komt in Volten's werk, laat zien hoe kunst en architectuur elkaar kunnen aanvullen en versterken.

In 1966 wijdde het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling aan André Volten.

Volten ontving in 1996 de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving & Bouwkunst.

Volten onderhield een nauwe band met het koningshuis. Volten werd een regelmatige gast op Drakenstijn en hij adviseerde koningin Beatrix over de evenementen voor het Paleis op de Dam. In 1998 werd Volten door de koningin geëerd met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje. Begin 2002 kreeg André de opdracht om een beeld te vervaardigen ter gelegenheid van het huwelijk tussen Prins Willem-Alexander en Máxima voor de tuin van het echtpaar. Dit beeld is niet meer klaargekomen.

André volten overleed in 2002 op 77-jarige leeftijd te Amsterdam.

De kunstwerken van André Volten stellen niets voor en bestaan louter uit geometrische figuren. Volten bedacht geen titels voor zijn beelden. Bekende openbare kunstwerken van André Volten zijn onder meer te vinden bij het Amsterdamse Muziektheater, op het Jaarbeursplein in Utrecht en op het Frederiksplein in Amsterdam. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.