kunstbus
Dit artikel is 08-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrea da Firenze

Florentijns schilder en architect, ook Andrea Bonaiuti of Andrea di Bonaiuto, (vermeld vanaf 1343 in Florence - overleden in Pisa in 1377).

Over Andrea zijn weinig feiten bekend. Zijn geboortedatum zou ca. 1320 liggen, dit wordt afgeleid uit het feit dat zijn naam in januari 1346 voorkomt op een gildelijst. Van 1355 tot 1365 woonde Andrea in Florence.Spaanse kapel De heilige Thomas en de goddelijke openbaring
Van 1365-67 kwam zijn voornaamste werk tot stand: de fresco's in de Cappelloni degli Spagnuoli van Eleonora van Toledo, de vrouw van Cosimo I, met onder meer De verheerlijking van Thomas van Aquino - waarop Thomas van Aquino op een troon zit terwijl de kunsten en de wetenschappen zich gepersonifiƫerd in mensengedaanten dienstbaar aan zijn voeten scharen - in de Santa Maria Novella in Florence, die het belang van de Dominicaner orde voor de christelijke kerk uitbeeldden.

Op 31 december 1365 tekende hij het contract om de fresco's binnen twee jaar af te maken. Hij heeft woord gehouden, de fresco's waren in 1368 klaar. Zijn loon was 325 gouden florijnen, plus gratis wonen bij de kapel in de buurt. - (Dom van Florence genoemd.

In 1368 was hij in Orvieto.

Zijn werk is een navolging van dat van Giotto en beĆÆnvloed door de schilderkunst van Siena. Zijn figuren maken qua houding en modellering wel een harder indruk dan bij Giotto.

Tegen het einde van zijn leven heeft hij in Pisa aan de zuidelijke muur van de Camposante nog de Taferelen uit het leven van de Heilige Raniero (www.heiligen-3s.nl) geschilderd .


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 5.