kunstbus
Dit artikel is 17-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrea Mantegna

Italiaanse schilder en graveur, geboren ca 1431, Piazzola sul Brenta, provincie Padua - overleden 13 september 1506 in Mantua.

Mantegna is een van de schilders uit de renaissance en gebruikt dan ook in zijn werk veel klassieke elementen. Mantegna is daarbij beïnvloed door Donatello. Het gebruik van perspectief door Mantegna is voor die tijd magnifiek. Ook de anatomie van het menselijk lichaam kende hij goed, en hij was tevens in staat de moeilijke techniek van de verkorting in beeld te brengen.
Zoals alle schilders uit zijn tijd schilderde Mantegna ook veel bijbelse taferelen, waarbij hij als achtergrond echter vaak Romeinse gebouwen gebruikte.
Zijn werelds werk was humoristisch. In de plafondschildering in de Camera degli Sposi in het Palazzo Ducale van Mantua schilderde hij bijvoorbeeld een open koepel waardoor engeltjes en andere personen door naar beneden kijken in de kamer eronder.Pietà. De techniek van de verkorting is duidelijk zichtbaar.L'incontro affresco (detail), Mantova, Palazzo Ducale, Camera degli sposi (1474)

Biografie
Andrea Mantegna was de zoon van een timmerman, die zich al vroeg interesseerde voor de beeldhouwkunst uit de oudheid. Toen Mantegna 11 jaar was werd hij leerling van de schilder Francesco Squarcione aan diens schilderschool in Padua. Hij bleef hier zeven jaar en leerde onder meer het tekenen van antieke beelden.

In 1447 ging Mantegna zijn eigen weg, na een conflict met Squarcione. Zijn eerste werk was een groot altaarstuk, dat verloren is gegaan, voor de Santa Sofia Kerk in 1448.

In 1453 trouwde Mantegna met de dochter van de Venetiaanse schilder Jacopo Bellini Nicolosia Bellini, wiens broers Giovanni en Gentile Bellini, ook kunstenaars waren. Beiden hebben werk gemaakt waarin de invloed van Mantegna te zien is.

Mantegna bleef in Padua tot 1459, toen Ludovico Gonzaga hem overhaalde naar Mantua te komen. In 1460 werd Mantegna aangesteld als hofschilder in dienst van de Marchese Lodovico II Gonzaga van Mantua en bleef in dienst van de Gonzaga familie voor de rest van zijn leven. Mantegna maakte voor hen enkele van zijn beste werken, waaronder de beroemde plafond- en wandschilderingen Camera degli Sposi (trouwkamer) in het Palazzo Ducale.

In 1486 begon Mantegna aan een serie van negen temperaschilderijen van de Triomfen van Caesar.

In 1488 kreeg Mantegna van Paus Innocentus VIII de opdracht om fresco's te schilderen in een Belvedere kapel in het Vaticaan. Deze serie fresco's, inclusief een Doop van Christus, werd vernietigd door Pius VI in 1780.

Mantegna keerde in 1490 terug naar Mantua, en werkte verder aan zijn negen schilderijen van de Triomfen van Caesar, die hij rond 1492 voltooide. In 1628 werden deze werken aan koning Charles I van Engeland verkocht.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Andrea_Mantegna

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.