kunstbus
Dit artikel is 19-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrea Sacchi

Italiaanse schilder, tekenaar, mozaïekmaker en architect uit de barokperiode, geboren 30 november 1599 in Nettuno bij Rome - overleden 21 juni 1661 in Rome.

Typerend voor zijn werk is volgens vele zijn klassieke benadering en compositie. Sacchi was geïnspireerd door de kunst van Rafaël. Hij werd in het verdedigen van klassieke theorie geassocieerd met Algardi en Nicolas Poussin, dit in tegenstelling tot de dynamische benadering van Bernini en Pietro da Cortona. De jaren rond 1630 zijn het hoogtepunt van de controverse tussen barok en classicisme. Ze zou nog de hele eeuw blijven duren. Pietro da Cortona leidde met Bernini de barokke fractie, terwijl de schilders Andrea Sacchi en Nicolas Poussin samen met de Vlaamse beeldhouwer Duquesnoy de classicerende kaart trokken.

Als thema gaf Sacchi de voorkeur aan sacrale, mythologische en allegorische scènes.

Biografie
Sacchi studeerde in Rome en onder Francesco Albani in Bologna en volgde wat stijl betreft eerst Rafaël en Annibale Carracci en sinds 1640 Correggio.

Als zijn meesterwerken worden gezien het plafondfresco De Goddelijke Wijsheid in het Barberini Paleis in Rome (circa 1629-33) en het schilderij Vizioen van de Heilige Romualdus (1640, Pinacoteca Vaticana). Andrea Sacchi schilderde voor de Clementinakapel in de Sint-Pietersbasiliek Het wonder van Gregorius de Grote.

Sacchi was de leraar van Carlo Matta. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 686.