kunstbus
Dit artikel is 18-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrew Wyeth

Amerikaanse schilder, geboren 12 juli 1917 Chadds Ford, Pennsylvania - overleden 16 januari 2009 in Philadelphia.

Andrew Newell Wyeth was een Amerikaans realistisch landschapsschilder naar wie soms verwezen wordt als 'Painter of the People', vanwege zijn populariteit onder het Amerikaanse publiek. Andrew Wyeth is vooral bekend om zijn landschapsschilderijen en de mensen uit Pennsylvania en Maine, fotografisch van aanpak en melancholisch van sfeer. Werken van Wyeth hangen in ondermeer het Moma en Het Metropolitan Museum of Art in New York. In het Brandywine River Museum in Chadds Ford zijn honderden werken van drie generaties Wyeths (ook Andrews zoon werd schilder) te bewonderen.

Biografie
Andrew Wyeth was de jongste van vijf kinderen en omdat hij een slechte gezondheid had werd hij thuis onderwezen door zijn ouders.

Hij leerde schilderen van zijn vader Newell Convers Wyeth een van de bekendste Amerikaanse illustratoren die zo'n 3000 schilderijen maakte en 112 boeken illustreerde, waaronder de klassiekers Treasure Island, Kidnapped en The Boy's King Arthur. Hij schilderde ook kaarten voor de National Geographic Society.Christina's World (1948)Granddaughter, 1950, waterverf

Zijn bekendste werk is Christina's World (1948). Dat toont een in het roze geklede jonge vrouw die niet kan lopen, maar een helling opkruipt met op de top een Victoriaans huis. Hoewel haar gezicht niet te zien is, vermoedt de kijker toch een smachtende blik richting de boerderij. Het schilderij baadt in een magisch-realistische sfeer.

Wyeth's carrière werd gelanceerd toen hij in oktober 1937 zijn eerste solotentoonstelling had van waterverfschilderijen in de Macbeth Gallery in New York. Het was een groot succes en alle werken waren al snel uitverkocht. Hij deed ook een beetje aan illustreren in zijn vroege carrière.

Vanaf 1939 begon hij met een bijna fotografische nauwkeurigheid landschapsschilderijen te schilderen van met name Pennsylvania en Maine, waar hij zijn zomers doorbracht. Wyeth maakte gebruik van tempera, dat Peter Hurd zijn zawger bij hem geïntroduceerd had. Hij maakte schilderijen van verlaten plekken met hier en daar een eenzame figuur maakte vaak gebruik van bruinen en grijzen.

In 1940 trouwde hij met Betsy James, hun zoon Jamie Wyeth werd ook schilder.

Wyeth's tempera's werden in 1941 in de Macbeth Gallery Show geëxposeerd en in 1943 op de "Amercan Realists and Magic Realists" expositie in het Museum of Modern Art in New York. Zijn werk viel onder de categorie magisch realisme.

Zijn vader stierf in oktober 1945, wat een grote invloed op Wyeth had. Hierna werd zijn werk emotioneler. Hoewel hij in zijn eerdere werk ook af en toe een menselijke figuur geschilderd had bijvoorbeeld in Rum Runner (1944), begon hij pas na zijn vaders dood serieus mensen te schilderen.de Helga Pictures, Farm Road, tempera on masonite, 1979

In 1966 trok een belangrijke overzichtstentoonstelling van Wyeth's werk in de Pennsylvania Academy of Fine Arts in Philadelphia en het Baltimore Museum of Art in 1966-67 honderdduizenden bezoekers en brak bezoekersrecords in 1967 in het Whitney Museum voordat het naar het Art Institute of Chicago ging.

In de periode 1971-1985 schilderde Andrew Wyeth een reeks portretten, getiteld de Helga Pictures. Hij maakte hiervoor 247 studies van hun buurvrouw, de Pruisische Helga Testorf, die onder meer muzikante was.

In 1977 maakte Wyeth zijn eerste reis naar Europa, om geïnstalleerd te worden in de Franse Academie van de Schone Kunsten, de enige Amerikaanse kunstenaar sinds Singer Sargent die werd toegelaten tot de Academie.

In 1978 werd hij door de Sovjet Academie van de Kunsten gekozen tot erelid.

In 1985 maakte hij een serie van 240 schilderijen openbaar die tot dan toe niemand had gezien. Het waren allemaal portretten van zijn buurvrouw, Helga Testorf, die hij in al haar stemmingen en gedachten leek te hebben gepeild. Curieus onderdeel van de anekdote is, dat haar man bij het verschijnen van de serie in het buitenland was en niets van het modelzitten van zijn vrouw geweten had. Ook de vrouw van Wyeth zelf wist van niks. - (Metal overhandigd, de hoogste onderscheiding van het Amerikaanse Congres.

Recentelijk ontving Wyeth de 2007 National Medal of Arts uit handen van president George W. Bush.

Andrew Wyeth werkte tot op hoge leeftijd aan zijn schilderijen. In 2009 is hij in zijn slaap overleden in zijn huis in Philadelphia. Hij werd 91 jaar.

Websites:
. www.andrewwyeth.com
. www.askart.com
. raveenminerva.blogspot.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.