kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anne Ausloosearth-paper-water, 2006, 25x40x9cm

Anne Ausloos (België, 1954) kreeg haar opleiding aan de Akademie St. Joost in Breda. Ze geeft les aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, St Lucas, te Gent, en was veelvuldig gastdocent elders.

Ze gebruikt de vervormingen die klei, bezonken uit een waterige suspensie, ondergaat tijdens het drogen. Door de effecten van allerlei factoren op het eindresultaat nauwgezet te registreren kan ze deze gang van chaos naar vorm beïnvloeden.
Haar werk wordt gekenmerkt door een non-conformistische benadering van het materiaal klei. Het valt dan ook niet simpelweg te rangschikken onder de noemer keramiek. Anne Ausloos verkent de onvoorspelbare kwaliteiten en eigenschappen van klei. Ze werkt op een procesmatige wijze met een wetenschappelijke inslag; haar werk is eerder gebaseerd op research dan op een doelgerichte esthetica.

Anne Ausloos exposeerde o.m. in het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten - Begijnhof, Hasselt, Belgie (1998-1999), Galerie De Witte Voet, Amsterdam (1999, 2002, 2004), South Carelian Art Museum, Lappeenranta, Finland (1993), 2e Int. Biënnale Keramiek, Bilzen, Belgie (1996) en 2nd Ceramic Biënnale Korea (2003). Haar werk bevindt zich in collecties van onder andere de provincie Limburg (Belgie), de stad Châteauroux, France, Het Keramiek Museum Princessehof, Leeuwarden, en het Europees Keramisch werkcentrum te 's- Hertogenbosch.

2006 Anne Ausloos 'Earth-Paper-water'
Eind 2005 verbleven Anne Ausloos, docente keramiek in Sint-Lucas, Jeroen van Westen (landschapskunstenaar) en Gerco de Ruijter (fotograaf) als artists in residence in het Santa Fe Art Institute in New Mexico USA. De ervaringen van de drie kunstenaars werden gebundeld in het kunstenaarsboek Desert Passage. Hun belangstelling voor de High Desert is gemeenschappelijk; het landschap hebben ze vanuit hun eigen, verschillende fascinatie benaderd.
Op dinsdag 13 december brengen zij in Sint-Lucas Beeldende Kunst verslag uit over deze voorbije werkperiode in de High Desert en geven ze een tussentijdse stand van zaken over de al dan niet wederzijdse beïnvloeding en samenwerking.

Websites:
* www.anneausloos.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.