kunstbus
Dit artikel is 24 11 2016 024:49 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

anne bonnet

Belgisch avant-garde schilderes, geboren 16 mei 1908 te Brussel - overleden 14 november 1960

Anne Bonnet kon tijdens haar leven rekenen op een zekere erkenning in eigen land. Ze nam deel aan belangrijke internationale tentoonstellingen zoals de Biënnale van Venetië in 1948. Ze was mede-oprichtster van La Route Libre en Jeune Peinture Belge. Ook was ze lid van Kunst van Heden.

Coloriste die grijs- of okertinten gebruikt, vermengd met zachtere schakeringen. Grote zorg voor de opbouw, gebaseerd op observatie van het onderwerp en niet op vooropgezette geometrie. Bewonderaarster van de dichter Klee en de asceet Mondriaan. Samen met Sevranckx en Louis van Lint behoorde ze tot de na-oorlogse abstracte kunstenaarsgeneratie in België.

Biografie
Anne Bonnet, (eig. Annet Thonet), genoot haar opleiding aan de Academie te Brussel en te St.-Joost-ten-Node.

Samen met Gaston Bertrand en Louis van Lint is zij in 1939 oprichtster van La Route Libre. Ook is zij de initiatiefneemster tot de oprichting van de Salon 'Van Apport' in 1941 en van de groep Jeune Peinture Belge.

Anne Bonnet schilderde aanvankelijk figuratief: kinderportretten, haven- en stadsgezichten en interieurs. Onder invloed van de strenge ordening van evolutie van Brusselman en geïnspireerd door Piet Mondriaan en Paul Klee verschuift zij naar een zuivere abstracte schilderkunst met een zeer poëtische sfeer, waarin ze veel grijs- en okertinten gebruikte, vermengd met zachte schakeringen.

Na 1950 legt zij zich uitsluitend toe op de abstracte schilderkunst.

gouden stad, 1955-56, olieverf op doek, 150x100, Brussel, K.M.S.K., inv. 6765
De verwantschap is duidelijk voelbaar tussen dit doek en het Portret van de kunstenaar: de zorg voor de opbouw en de uitzuivering van het onderwerp leiden tot een uiterst gevoelige, smaakvolle abstractie. (Gisteren, 39)
Tien jaar na haar aansluiting bij Jeune Peinture Belge evolueerde Anne Bonnet, na een progressieve omschakeling van haar visie, naar de niet-figuratieve evocatie van stadsgezichten. Het is gerechtvaardigd in "De gouden stad" slechts een geraffineerde variatie te zien op een mooie kleurenharmonie. (kmsk 199)
Zeer intimistisch van karakter door het warme, mistige geel. Een abstract motief dat iets mystiek menselijks heeft. De figuur lijkt te zweven op de gele achtergrond. Langs de rand van de figuur zijn lichte roze toetsen. (dhk)
(websthetica)

Websites:
. www.art-abstract.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.