kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anthony Goicolea

Amerikaans fotograaf, tekenaar en filmer,

oeuvre van Anthony Goicolea. Goicolea doorbreekt taboes door het in beeld brengen van puberale jongens in hun zoektocht naar seksualiteit.

Goicolea's obsessie voor de vroege fase van de mannelijke adolescentie is in zijn laatste werk subtiel aanwezig. De obsessie kan beschouwd worden als een logisch gevolg van onze Westerse cultuur die voortdurend de eeuwige jeugd verheerlijkt. Het feit dat Anthony Goicolea zelf een jongensachtige look heeft, blijft inspirerend werken. Goicolea cast geen modellen; hij cloont zelfportretten met digitale camera en special effects.

De panoramische foto 'Recital' (2001) tafereelt witte, liggende schapen in spotlight op een ouderwets theaterpodium met rode gordijnen. Mijmerend afzijdig van deze beeldtenis heeft de kunstenaar zichzelf in duplicaat gemonteerd aan de buffetpiano. Er is wat aan de hand met Goicolea's vertellingen. Als wij vandaag nog van genrekunst mogen spreken, is dit werk als symbiose van een stilleven- en portretkunst erg bijzonder. De soms complexe montages van zijn zelfpotretten getuigen van zijn fascinatie voor mannelijke, jonge adolescenten in hun zoektocht naar hun seksualiteit, hun begeerten en hun schaamten. Aan de piano heeft hij zichzelf tweemaal in een schooluniform gefotografeerd. Het derderangs zaaltje doet ons dat schoolverband niet tegenspreken. In zijn landschapsfotografie is de toeschouwer telkens te laat om te vatten wat gebeurd is. De ingreep van de mens op de natuur of de bizarre lichtinvallen maken van zijn landschappen en in dit geval zijn stilleven van schapen, een irreële prent die soms erotische connotaties oproept. Wat er precies aan de hand is, wordt nooit concreet ingevuld.

Drie video's van Anthony Goicolea. In zijn videowerk vond Goicolea de ruimte voor een verhaalstructuur - met veelal vreemde scenario's - waarbij de camera doorgaans statisch blijft en montage-ingrepen tot een minimum beperkt blijven.
'In het verleden heb ik voornamelijk met fotografie gewerkt en documenteerde ik geënsceneerde, zelfportet-achtige performances om flarden van nonsensikale narratieven in een ogenblik in de tijd vast te leggen. Recentelijk ben ik begonnen aan een reeks videoprojecten waarin de narratieve structuur wordt aangezwengeld en uitgebeeld in een tijdsverloop. Zoals in mijn foto's blijf ik geïnteresseerd in zelfportret, ijdelheid, narcisme en ook in motieven die verband houden met het lichaam, lichaamsfuncties, schoonheid, chaos, het groteske en het perverse.' A.G.

Amphibians, 4 minuten, Een kolonie mannelijke Roodkapjes verlaat het bos om in een vijver te duiken.
Nailbiter, 3 minuten, Een zelfportret met veel aandacht voor lichaamsfuncties, chaos en het groteske.
Leaking, 4 minuten, Alledaagse lichaamsprocessen muteren in onbeheersbare aanvallen en aandrangen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.