kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Mauve

Nederlands schilder, aquarellist en etser,

Anton Mauve werd in Zaandam geboren op 18 september 1838. Hij was de zoon van een doopsgezinde predikant die een jaar na Anton's geboorte naar Haarlem werd gezonden. Aldaar groeide Anton Mauve op samen met zijn wens om kunstschilder te worden.

Zijn vader gaf Anton toestemming om een opleiding tot kunstenaar te doen, mits hij de akte voor het geven van tekenonderwijs zou behalen. Enkel en alleen schilder gaf geen maatschappelijke zekerheid. Vanaf 1854 tot 1957 ging hij als leerling schilderen in het atelier van dierenschilder Pieter Frederik van Os om vervolgens te gaan leren bij Wouterus Verschuur, de paardenschilder.

Naderhand werkte Mauve samen met P.J.C. Gabriël, M. Heyl en J.J. Doffegnies en schilderde in de trant van de Haagse School. Samen met de tien jaar oudere Paul Gabriël ging hij vaak de natuur in om te schilderen. Hij schilderde en aquarelleerde landschappen, veelal met schapen of ander vee en heeft ook geëtst.

Hij schilderde te Haarlem, daarna Amsterdam. In 1871 betrok hij een atelier in Den Haag, waar hij een vooraanstaande rol in het kunstleven zou spelen.

Anton Mauve behoorde tot diegenen die het belangrijkst waren voor Vincent van Gogh in zijn beginperiode als schilder, toen deze worstelde om zijn carrière van de grond te krijgen. Van Gogh bewonderde het werk van Anton Mauve zeer (zij waren ook neven) en in december 1881 ging hij bij Mauve op bezoek in de hoop dat hij iets over de geheimen van het schilderen kon leren. Toen Mauve met een kritische blik keek naar Vincent's eerste poging om een stilleven te maken, zei hij tegen hem: 'Ik dacht altijd dat jij nogal saai was, maar nu zie ik dat het niet waar is.' Dit was het moment waarop Vincent van Gogh het roer omgooide . . . . hij wilde schilder worden. De verhouding met Anton Mauve was waardevol, hoewel ook bijzonder stormachtig. Vincent was niet in staat om met vorm van enige kritiek, hoe gering ook, om te gaan en tot overmaat van ramp keurde Mauve de relatie van Vincent met Sien, de prostituée, sterk af. Mauve zou uiteindelijk alle contacten met Vincent verbreken.

Tijdens een bezoek aan Oosterbeek kwam Mauve in contact met Bilders en Willem Maris. Hij werd door deze kunstenaars zeer beïnvloed. Zijn vriend Albert Neuhuys had Anton Mauve in 1882 attent gemaakt op het schilderachtige Laren en trok samen met hem met veldezel en schilderskist de natuur in. Veelal de heide rondom Laren. In zilverige, diffuse kleuren en een losse penseelvoering schilderde hij stemmige en ydillische landschappen zoals de alom bekende Larense 'Herder met kudde'.

Later kocht hij in Laren de villa 'Ariette', genoemd naar zijn vrouw, aan de Naarderstraat, waar hij aanvankelijk in de zomermaanden verbleef, maar waar hij zich in 1886 permanent vestigde. Lang heeft hij daar niet gewoond want reeds in 1888 op 5 februari overleed Mauve tijdens een bezoek aan familie in Arnhem.

Anton Mauve speelde een bijzonder belangrijke rol in de vorming van Vincent van Gogh's carrière als schilder. Vincent vergat dit nooit en toen hij van Mauve's dood hoorde tegen het einde van 1888 begon hij onmiddellijk een werk te schilderen als eerbetoon, Bloeiende perzikbomen, Souvenir de Mauve.

Anton Mauve signeerde met A.M. Mauve of A. Mauve.

Zie ook De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 775.