kunstbus
Dit artikel is 04-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Rooskens

Anton Rooskens geboren te Griendsveen in 1906 bezocht van 1924 tot 1934 de technische school in Venlo en ging daarna in de leer bij een instrumentenbouwer.

In 1935 vestigde hij zich in Amsterdam. Als schilder was hij autodidact.

In het werk dat Anton Rooskens in de dertiger jaren maakte - voornamelijk landschappen - is de invloed van het expressionisme en Van Gogh overheersend.

In 1945 bezocht Rooskens de tentoonstelling ''Kunst in vrijheid'' in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij werd geconfronteerd met Afrikaanse sculpturen en voorouderbeelden uit Nieuw-Guinea. De vereenvoudigde strakke vormen van deze kunst zijn terug te vinden in zijn werk van vlak na de oorlog waarin waarschijnlijk ook sprake is van beinvloeding door het kubisme.

Sinds 1946 had Anton Rooskens regelmatig contact met Appel, Corneille en Brands.

In 1948 leerde hij Constant kennen en was in hetzelfde jaar mede-oprichter van de Nederlandse Experimentele Groep die later opging in CoBrA.

Rooskens nam deel aan de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in 1949. Onmiddelijk daarna trok hij zich terug uit de beweging.

Het contact met CoBrA bleek voor Rooskens zeer stimulerend. Hij ontwikkelde een eigen taal van magische tekens in indringend zwart, geel, oker, blauw en rood en schilderde composities waarin maskers, schilden en godenbeelden verstrengeld raken in een wirwar van spontaan neergezette kleurvlakken en lijnen, die ondanks dat toch een zeker evenwicht bezitten.

In 1954 schilderde hij onder invloed van Afrikaanse kunst korte tijd in een geometrische stijl.

Vanaf 1956 zette Rooskens in een steeds bewogener trant abstracte tekens op grote doeken waarin de met forse streken opgebrachte zwarte verf een prominente aanwezigheid heeft.

Halverwege de jaren zestig doken de aan de Cobraperiode herinnerende fantasiewezens weer op en werden de schilderijen wat lichter van toon.

Van Rooskens, die een grote belangstelling voor etnografie had en herhaaldelijk reizen maakte naar Afrika, de Verenigde Staten, het verre Oosten en Groenland, is vanaf het einde van de jaren vijftig regelmatig werk te zien geweest op diverse nationale en internationale tentoonstellingen, waaronder een in 1976-1977 door Nederland, Belgiƫ en Duitsland reizende retrospectieve.

Zie bron: http://www.jaski.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.