kunstbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Berni

Argentijnse schilder, collagekunstenaar, illustrator en etser, geboren 14 mei 1905 in Rosario, provincie Santa Fe, Argentinië overleden 13 oktober 1981.

Delesio Antonio Berni was een neofiguratieve kunstenaar. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Argentijnse kunstenaars uit de twintigste eeuw.

Na een duidelijk surrealistische beginperiode geraakte hij door zijn belangstelling voor het marxisme tot een politiek geëngageerde, monumentale kunst. Is de oprichter van de kunstenaarsgroepering Nuevo Realismo. Naast schilderijen maakt hij collages.

Antonio Berni was de zoon van Italiaanse emigranten. Door een beurs werd hij in staat gesteld in Europa te studeren. Van 1924-30 studeerde hij in Parijs bij André Lothe en Othon Friesz.

Antonio Berni creëerde een eigenzinnige reeks wereldberoemde schilderijen over een -weliswaar fictieve- Argentijnse pariafamilie: de familie Laguna. Hoewel de familie niet meer dan een product van Berni's fantasie zou zijn, zien velen in de personages duidelijke linken naar het èchte leven van Antonio Berni. Als je even de werken van dichtbij bekijkt, kan je symbolen vinden die refereren naar zijn thuisland. Zo zie je hier en daar wat opduiken over de industrialisatie en urbanisatie van Argentinië. Surrealisme kan voor sommigen functioneren als een soort anti-drug die je de vrijheid geeft om de werkelijke wereld te herinterpreteren en te hercreëren. Elk schilderij is op onverklaarbare wijze intrigerend. Misschien is het de achterliggende idee, of misschien het surrealistische aspect van de schilderijen of misschien leeft er toch iets in de hoofdpersonages van zijn werken, Juanito Laguna en Ramona Montiel… Deze reeks viel ooit te bewonderen tijdens de biënnale van Venetië.

Juli 28, 2008 - Argentijnse kunstdieven vermommen zich als politie
Kunstdieven hebben zaterdag bij Buenos Aires vijftien werken van de Argentijnse schilder Antonio Berni gestolen. De dieven hadden zich als politieagenten verkleed en overvielen een vrachtauto die de werken naar de woning van Berni's zoon José Antonio transporteerde. Vijf van de gestolen kunstwerken zijn volgens de krant La Nacion in 2005 op 1,1 miljoen dollar getaxeerd, maar volgens de jongere Berni zijn ze voor de dieven waardeloos omdat ze onverkoopbaar zijn. De Argentijnse regering heeft de bewaking van de grenzen verscherpt om te voorkomen dat de schilderijen naar het buitenland verdwijnen. Volgens de zoon van Berdi waren de ontvreemde werken de belangrijkste portretten van zijn leven. - (DePers)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 66.