kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Saura

Spaanse schilder van het art-informel (22/9/1930 Huesca Spanje - 22/7/1998 Cuenca Spanje)

1943-1947 Saura begon tijdens een langdurige ziekte als autodidact met schilderen. Aanvankelijk werd hij aangetrokken door de surrealistische esthetiek.

1950 Eerste solotentoonstelling in de boekhandel 'Libros de Zaragoza', Madrid.

Tussen 1953 en 1955 woonde hij in Parijs waar hij bevriend raakte met Michel Tapie, een van de oprichters van Art-Informel.

Na zijn terugkeer in Spanje raakte hij in de ban van het Amerikaans abstract expressionisme. Daartoe richt hij samen met Tapies, Rafael Canogar, Luis Feito en Manolo Millares in 1957 de kunstgroep El Paso in Madrid op.

Het monumentale schilderij in het Museo del Prado, Madrid, de Kruisiging van Velasquez uit 1631 maakte op Saura als kind een overweldigende indruk, het zou zijn eeuwigdurende inspiratiebron blijken te zijn voor een reeks werken die in dertig jaar zijn ontstaan met dezelfde serie titel. De serie 'Kruisigingen' ontstond in de periode 1956 tot en met 1996. Saura schilderde vormen die zijn vervormd en uiteengereten lichamen in sterk contrasterende kleuren. 'In het beeld van de gekruisigde heb ik mijn situatie willen weergeven als mens, alleen in een bedreigend universum, waartegen men zich kan verzetten met een schreeuw. Aan de andere kant interesseert mij evenzo de absurde tragedie van een mens -van een mens en niet van God- die aan het kruis genageld is.'

1958 Eerste Denkbeeldige Portretten.
Neemt deel aan de Biennale van Venetie.
1959-1977 Deelname aan de Documenta 2, 3, en 6 in Kassel.

Met Brigitte Bardot (1959, Rome, priveverzameling) gebruikte hij een sexsymbool als teken voor de massaficatie van de moderne maatschappij. De gruwelijke deformatie van de werkelijkheid in zijn latere werken weerspiegelen zijn losmaking van de maatschappij.

1960 Deelname tentoonstelling 'Spanish Painting' in het MoMA, New York.

Wint de Guggenheim Award en in 1966 de grote prijs voor grafische reproducties op de Biennale van Lugano.

1967 Woont in Parijs totdat hij in 1977 uit Frankrijk wordt uitgewezen.
1979 Rondreizende overzichtstentoonstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam.
1983 Leidt het Comite 'Artists against Apartheid'.
1985 Doceert aan de Circulo de Bellas Artes, Madrid.
1987 Plafondschildering voor het nieuwe stadhuis van Huesca.
1990 Overzichtstentoonsteling in het Centro de Arte Reine Sofia, Madrid, en de Stadtische Galerie in Lembachhaus, Munchen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.