kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antony Gormley

Britse beeldhouwer Antony Gormley is met zijn latere werk vooral bekend om zijn zogeheten 'field' installatie's; velden vol gelijkvormige voor zich uit starende terracotta figuren, die een biologerende uitwerking hebben op de toeschouwer. Hij maakt deze beelden vaak samen met (Mexicaanse)families die traditioneel handgebakken stenen maken.

Gormley heeft in zijn vroege periode vooral levensgrote figuren gemaakt in brons en andere metalen. Zijn eigen lichaam diende daarbij steeds als model. Gormley heeft gestudeerd aan de Central school of Art, Goldsmith's school of Art en de Slade School.

Field
In zijn serie 'Field' vult de kunstenaar ruimtes over de hele wereld met tienduizenden - stuk voor stuk ter plaatse met de hand gemaakt en dus unieke - terracotta figuurtjes. Na een 'American Field' (1991), een 'European Field' (1993) en het 'Field for the British Isles' legde Antony Gormley in 1999 in de expositieruimte van Stroom hcbk een landschap aan, dat is opgebouwd uit 20.000 terracotta figuurtjes van ca 25 cm hoog, die de bezoeker lijken aan te kijken.

Alle beeldjes in 'Field' zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Ze zijn echter individueel verschillend, omdat ze met de hand zijn gevormd. Met elkaar vormen de kleine beeldjes een grote massa, die de gehele ruimte bezet en de bezoeker overweldigt. Niet alleen de manier waarop Gormley een grote groep mensen betrok bij het maken van de 20.000 beeldjes, maar ook de wijze waarop hij 'publieksmassa' verbeeldt, geeft een andere visie op het begrip openbaarheid. Zijn bijzondere project 'Field' kreeg veel aandacht van publiek en media.


Gormley die in 1995 kandidaat was voor de Turnerprize is eveneens de schepper van het grootste beeld in de openbare ruimte van Engeland: Angel of the North, staal, 20m bij 54m.

2000 - Den Haag - Op de binnenplaats van het nieuwe departementsgebouw is een ruim drie meter diepe put gemaakt, waarin een 700 kilo zwaar gietijzeren beeld is neergelaten. Het geheel is ontworpen door de Britse kunstenaar Anthony Gormley. Het beeld staat permanent met zijn voeten in het grondwater en wordt verlicht met twee lampen die in de gemetselde binnenwand van de put zijn opgenomen. De put, voorzien van een twintig centimeter dikke betonvloer, wordt afgedekt met een rooster.

In 2003 is de beurt aan China voor zijn Field-project waar 120.000 beeldjes, door 300 man met de hand gevormd, geplaatst zullen worden.

Zie ook Antony Gormley: de gefnuikte opstand der slaven

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 62.