kunstbus
Dit artikel is 21-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Archibald Knox

Engelse ontwerper, zilversmid en schilder, geboren 9 April 1864, Cronkbourne Village Isle of Man - overleden 22 Februari 1933 Isle of Man.

Archibald Knox zette als ontwerper o.a. bij Liberty & Co met o.a. Omar Ramsden en Alwynn Carr de idealen van Christopher Dresser en Charles Robert Ashbee door op een wijze die marktgericht en dus levensvatbaar was.

De eerste avant-garde hervormingen op het gebied van de edelsmeedkunst ontstonden in Engeland. Twee namen representeren de twee uiteenlopende invalshoeken van de hervorming:
. Ten eerste Christopher Dresser, die één van de eerste echte industriële vormgevers genoemd mag worden. Hij accepteerde de moderne industriële productie en gebruikte de mogelijkheden die nieuwe technieken en materialen boden. Functionaliteit en effectief materiaalgebruik stonden hoog in zijn vaandel.
. Ten tweede is daar Charles Robert Ashbee, een Britse architect en ontwerper en bijna de verpersoonlijking van de Arts & Crafts beweging. Zijn objecten zijn in tegenstelling tot die van Dresser ambachtelijk uitgevoerd in de idealistische werkplaats de Guild of Handicraft. Deze werd door hem opgericht in 1888. Zijn vernieuwingen in de edelsmeedkunst kwamen primair voort uit een politiek-maatschappelijk engagement. De afschuw over de werkomstandigheden van de arbeiders in de grote zilverfabrieken lagen hieraan ten grondslag. Handwerk bood de makers volgens Ashbee meer arbeids- en levensvreugde.

Zie ook Aesthetic Movement.


Het geraffineerde zilver- en tinwerk van Knox rond 1900 - die wel meer op het gebruik waren gericht - worden gekenmerkt door overdreven organische vormen en abstracte bloemmotieven en luidden de tweede fase van de Engelse Arts & Crafts Movement in.

Biografie
Archibald Knox was de zoon van van Wiliam Knox, meester machinebouwer, oorspronkelijk afkomstig uit Ayr in Schotland. Knox kreeg zijn opleiding aan de lagere school en de middelbare school in Douglas, de hoofdstad van het eiland Isle of Man.

Tussen 1878 en 1883 studeerde Knox aan de Douglas School of Art, waarbij hij examen deed in 'Design' and in 'Principles of Ornament'. Tussen 1884 en 1888, doceerde Archibald Knox kunst aan deze school en in 1889 behaalde hij zijn Art Master's graad.

Voordat hij in 1897 definitief naar Londen verhuisde werkte hij samen met collega-Manx-ontwerper Hugh Mackay Baillie Scott,

In de jaren 1890-1900 werkte hij voor het eerst met Christopher Dresser in Londen. Bij de firma Dresser kwam de bewonderaar van Keltische kunst in aanraking met de Japanse kunst en het functionalisme. Hij begon textiel te ontwerpen voor de Silver Studio.

Knox reisde op en neer tussen Londen en Redhill, waar hij lesgaf aan de kunstacademie.

Van 1898 tot 1912 maakt hij voornamelijk ontwerpen voor metaalwaren, stoffen en tapijten voor de firma Liberty & Co. Liberty vervaardigde vanaf 1899 naar zijn ontwerpen zilveren ontwerpen voor de Cymric-serie en na 1903 ook in tin voor de Tudric-serie. Knox ontleende zijn organische vormen en kruldecoraties aan de Keltische cultuur. De - hoewel geografisch hoofdzakelijk tot Engeland, Schotland (de Glasgow School), Ierland en Scandinavië beperkte - invloed van de Celtic Revival zou later kenmerkend worden voor de Engelse Jugendstil.

Hoewel zijn naam noch op de objecten noch in de catalogi voorkomt en ook Liberty geen kunstenaarsnamen bekend makte, weten we dat meer dan 400 ontwerpen van de hand van Knox zijn.

Van 1900 tot 1904 woonde Knox op Man. In 1889 verhuisde Mackay Hugh Baillie Scott naar Man en ging hij studeren bij Archibald Knox aan de School of Art in Douglas. Samen werkten zij aan de vormgeving van ijzerwerk en gebrandschilderd glas.

Hij doceerde aan enkele kunstacademies, zoals de Kingstone School of Art. In 1911 nam hij ontslag omdat zij het niet eens konden worden over zijn onderwijsmethoden en richtte hij met enkele voormalige studenten de Knox Guild of Craft and Design op, een groep die tot
1939 actief was.

In 1912 staakte hij zijn werkzaamheden voor Liberty, dat rond 1909 aan James Connell & Co. toestemming had gegeven enkele van zijn metaalontwerpen te produceren.

In 1912 vertrok hij naar de VS om tapijtontwerpen te maken voor Bromley & Co. in Philadelphia.

in 1913 ging hij weer als docent op Isle of Man werken en na W.O. I begon hij weer te schilderen.

Hij ontwierp diverse 'Keltische' grafstenen, waaronder die van Arthur Lasenby Liberty in 1917.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.